Klasszikus libaleves egy kis csavarral. A házi macesz pedig tökéletesen illik hozzá!
Erre a hétre Márton-napi menüvel készültem. Elsőként jöjjön egy klasszikus libaleves, amibe persze tettem egy kis csavart, hogy még különlegesebb legyen. A házi macesz pedig tökéletesen illik a leveshez!
Hozzávalók
4 személyre- A leveshez:
- 1 kg hízott liba szárnytő
- 2 fej vöröshagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 4 ág kakukkfű
- só, szemes fekete bors
- 1 teáskanál olívaolaj
- 25 dkg (sárga) laskagomba
- 4 evőkanál bazsalikompesztó
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
- A maceszhez:
- 10 dkg liszt
- fél dl víz
- só
Elkészítés
A liba szárnytövekről eltávolítjuk a zsíros részeket, egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, feltesszük főni, majd a forrást követően lehabozzuk. Mikor a hús már puhul, hozzáadjuk a megtisztított, kettévágott hagymákat, a felkarikázott sárgarépát, a nagyobb darabokra vágott fehérrépát és a csokorba kötött kakukkfüvet. Sóval, szemes borssal fűszerezzük, majd gyöngyöztetve addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, leválik a csontról.
Közben elkészítjük a maceszt. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, és tésztanyújtó géppel egészen vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges darabokra vágjuk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, alaposan megszurkáljuk villával, majd egyenletesen megszórjuk sóval. Betoljuk a sütőbe, és kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
Leszűrjük a levesalapot (a léből 1 liternyit megtartva), a hagymát, a fehérrépát, a kakukkfüvet és a borsot kidobjuk, a csontokról lefejtjük a húst. A levet sűrű szövésű gézen átengedjük, ha marad a tetején zsír, leszedjük.
Tálalás előtt felforrósítjuk a levest a répával és a hússal, ha szükséges, még sóval, borssal utánafűszerezzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított laskát átpirítjuk rajta. A leveshez tálaljuk a pesztóval és a macesszel együtt, bazsalikomlevelekkel díszítjük.