Baconbe tekert sütőtökfasírt
Mutatós köret vagy akár főétel is lehet, ez az egyik kedvenc receptem sütőtökből. Az alapja natúr, sült tökpüré, amit így készítek: a tököt megpucolom, kockákra vágom, és egy rétegben kiterítem egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Meglocsolom kevés olívaolajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt puhára sütöm. Hagyom kihűlni, végül pürésítem. Ha édes és sós ételekbe is felhasználom (és egyszerre nagyobb mennyiségű tökpürét készítek), fűszerek nélkül, semleges ízű olívaolajjal szoktam megsütni, majd az adott recepthez illően ízesítem, fűszerezem.
Hozzávalók
8 darabhoz- 40 dkg sült sütőtökpüré
- 1 nagyobb tojássárgája
- só, reszelt szerecsendió
- 4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 2 gerezd fokhagyma
- zsemlemorzsa (teljes kiőrlésűt használtam)
- 8 csík vékonyra szelt bacon
Elkészítés
A sütőtökpüréhez hozzákeverjük a tojássárgáját. Sóval és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kakukkfű leveleit, a megpucolt, finomra reszelt fokhagymát és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza (ne legyen túl kemény!). 8 laposabb, tetszőleges formájú fasírtot formázunk belőle, mindet lazán 1-1 csík baconbe tekerjük.
Illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fasírtokat, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 25-30 percet sütjük. Félidő után lapáttal óvatosan a fasírtok alá nyúlunk, és megfordítjuk. Tetszőleges körettel tálaljuk, ezúttal tésztasalátát készítettem mellé.