Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőtökös lasagne

Így is próbáld ki a lasagnét!
2019. November 20.

Egy jó kis húsmentes lasagnét hoztam mára. Oké, nem klasszikus, de higgyétek el, nagyon-nagyon finom. Sok sütőtök és sajt került bele, a lelke pedig a frissen reszelt szerecsendió. És ha netán mégsem bírnátok ki hús nélkül, adjatok hozzá kolbászt és némi zsályát. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 60 dkg sült sütőtökpüré
  • só, őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30-35 dkg lasagne tészta
  • 2 gömb mozzarella (20 dkg)

Elkészítés

A tökpürét sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót keverünk hozzá. 

Elkészítjük a besamelt. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a megpucolt fokhagymát. Közepesen sűrűre főzzük.

Egy nagy méretű (vagy 4 egyszemélyes) sütőtál aljába egyenletesen egy kevés besamelt öntünk. Ezt követi egy sor tésztalap (nyersen), majd a tökpüré, ezután ismét tésztalap, besamel és tökpüré egészen addig, amíg a rétegek el nem fogynak. Az utolsó réteg besamel legyen. Befedjük a széttépkedett mozzarellával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk, zöldfűszerekkel díszíthetjük. 

Tipp: 1,20 kg nyers, tisztított (hámozott, magozott) tökből készíthetünk kb. 60 dkg sült sütőtökpürét. A tököt felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Megspricceljük egy kevés sütéshez való olívaolajjal, majd 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt puhára sütjük. Langyosan pürésítjük. A tökpürét lemérjük, de ha kicsit több, mint 60 dkg, az sem baj, a lasagne el fogja bírni. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Obatzter

Obatzter

A bajor sajtos kence, aminek nem lehet ellenállni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!