Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ismeritek a Gatsby szendvicset?

És egyáltalán, honnan is ered ez a szendvics dolog?
2017. november 3.

Egy jó szendvics sok esetben életmentő lehet, ebben szerintem a legtöbben egyetértünk. Viszont tudjátok, hogy honnan ered a november 3-i szendvicsnap? Sandwich (kicsit másképp írva) egy angliai, egész pontosan Kent tartománybeli városka volt, melynek John Montagu volt az egyik őrgrófja. A legenda úgy tartja, hogy a gróf nagyon szeretett kártyázni, kártyázás közben pedig enni. Mivel nem szerette volna, hogy a kártyalapok zsírosak legyenek, elrendelte, hogy a felszolgált hússzeletet két darab kenyér közé helyezzék szolgálói, hogy villa használata nélkül is tiszta maradhasson a keze játék közben. Hamar híre ment a dolognak, és egyre több ember így kezdte el rendelni az ebédjét.

A szendvicsnapra a dél-afrikai Fokváros híres tengeralattjáró szendvicsével, a Gatsby szendviccsel készültem. Sokféleképpen variálható, ami nagyon fontos, az az, hogy hasábburgonyát is pakoljatok bele.

Hozzávalók

2 nagy szendvicshez
  • 25 dkg pulykamellfilé
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál olívaolaj + 3 dl olaj a sütéshez
  • 1 marék hasábburgonya
  • 1 óriás bagett
  • 2 evőkanál majonéz
  • salátalevelek
  • 1 paradicsom

Elkészítés

A pulykamellfilét darabokra vágjuk, és lefedhető tálba tesszük. Rákanalazzuk a mézet és a mustárt, hozzáreszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összeforgatjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük minimum 2 órára.

A bepácolt pulykadarabokat egy teáskanálnyi olajon átsütjük. Közben a többi olajat is felforrósítjuk, és a hasábburgonyát kisütjük benne.

A bagettet keresztben kettévágjuk, majd a két bagettdarabot hosszában is elfelezzük. Megkenjük az aljukat majonézzel, erre kerülnek a megmosott salátalevelek, paradicsomkarikák, majd a pulykafalatok és a papírtörlővel leitatott, megsózott hasábburgonya. Végül rátesszük a bagettek tetejét is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Készítsétek el ezt a jópofa halloweeni sajtos kekszet olajbogyó-pókokkal!

Halloween bár átvett ünnep, mindenképpen jó alkalom arra, hogy mókás ételeket készítsetek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!