Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ismeritek a Gatsby szendvicset?

És egyáltalán, honnan is ered ez a szendvics dolog?
2017. november 3.

Egy jó szendvics sok esetben életmentő lehet, ebben szerintem a legtöbben egyetértünk. Viszont tudjátok, hogy honnan ered a november 3-i szendvicsnap? Sandwich (kicsit másképp írva) egy angliai, egész pontosan Kent tartománybeli városka volt, melynek John Montagu volt az egyik őrgrófja. A legenda úgy tartja, hogy a gróf nagyon szeretett kártyázni, kártyázás közben pedig enni. Mivel nem szerette volna, hogy a kártyalapok zsírosak legyenek, elrendelte, hogy a felszolgált hússzeletet két darab kenyér közé helyezzék szolgálói, hogy villa használata nélkül is tiszta maradhasson a keze játék közben. Hamar híre ment a dolognak, és egyre több ember így kezdte el rendelni az ebédjét.

A szendvicsnapra a dél-afrikai Fokváros híres tengeralattjáró szendvicsével, a Gatsby szendviccsel készültem. Sokféleképpen variálható, ami nagyon fontos, az az, hogy hasábburgonyát is pakoljatok bele.

Hozzávalók

2 nagy szendvicshez
  • 25 dkg pulykamellfilé
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál olívaolaj + 3 dl olaj a sütéshez
  • 1 marék hasábburgonya
  • 1 óriás bagett
  • 2 evőkanál majonéz
  • salátalevelek
  • 1 paradicsom

Elkészítés

A pulykamellfilét darabokra vágjuk, és lefedhető tálba tesszük. Rákanalazzuk a mézet és a mustárt, hozzáreszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összeforgatjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük minimum 2 órára.

A bepácolt pulykadarabokat egy teáskanálnyi olajon átsütjük. Közben a többi olajat is felforrósítjuk, és a hasábburgonyát kisütjük benne.

A bagettet keresztben kettévágjuk, majd a két bagettdarabot hosszában is elfelezzük. Megkenjük az aljukat majonézzel, erre kerülnek a megmosott salátalevelek, paradicsomkarikák, majd a pulykafalatok és a papírtörlővel leitatott, megsózott hasábburgonya. Végül rátesszük a bagettek tetejét is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Készítsétek el ezt a jópofa halloweeni sajtos kekszet olajbogyó-pókokkal!

Halloween bár átvett ünnep, mindenképpen jó alkalom arra, hogy mókás ételeket készítsetek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.