Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Croque Madame és Monsieur szendvics

Reggelizz, akár egy király! Sőt mint egy francia király!
2018. August 25.

Ezúttal egy világszerte kedvelt szendvics receptjét mutatom meg nektek. És eretnekség vagy sem, azért adok pár tippet pluszban: nem klasszikus összetevők, viszont szuperül illenek ezekhez a szendvicsekhez.

És hogy mi a különbség Croque asszony és Croque úr között? Alapjuk azonos, ám a hölgy kap még egy tükörtojás kalapot is.

Hozzávalók

4 szendvicshez
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 3 dl meleg tej
  • 1 kis marék karakteres ízű reszelt sajt

  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 8 szelet nagy méretű toastkenyér
  • 4 nagy szelet sonka
  • 4 nagy szelet karakteres ízű sajt
  • És ha Croque Madame-ot készítünk:
  • kevés olaj
  • 4 db tojás

Elkészítés

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kissé sűrűbbre főzzük. Végül simára keverjük benne a mustárt.

A kenyereket kenyérpirítóban vagy forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Elég egészen világosra, a lényeg az, hogy a besamel majd ne áztassa át a szeleteket.

Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük besamellel, majd 4 szendvicset állítunk össze, 2-2 szelet kenyérből, valamint 1-1 szelet sonkából és sajtból. Serpenyőben, kevés vajon vagy a sütő grillfokozatán addig sütjük a szendvicseket, amíg átmelegszenek és sajt is megolvad.

Ha Croque Madame-ot készítünk, közben kevés olajon 4 tükörtojást sütünk. Tetejüket megsózzuk, majd lapáttal óvatosan átemeljük a szendvicsek tetejére.

Tippek:

A szendvicsek tetejére vaj, reszelt sajt vagy sajtos besamel is kerülhet.

Finom a szendvicsben a savanykás uborka és a vékonyra szelt savanykás alma.

A hagyományos sonkát lecserélhetjük fekete-erdeire.

A sajt egy részét vagy egészét a szendvicsben kéksajtra is cserélhetjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászkrémes partifalatkák

Kolbászkrémes partifalatkák

Nincs mit vinni a piknikre? Dobjuk össze ezt a gyors kolbászos falatkát.
Sült kolbász lila hagyma jammel és almás burgonyával

Sült kolbász lila hagyma jammel és almás burgonyával

Bratwurst napra mi mást süthettem volna mint kolbászt, de nyugi-nyugi, nem ebből áll a recept, hanem két szuper finom köretet is mutatok hozzá.
Hasselback újburgonya

Hasselback újburgonya

Nem túl hosszú a sárgadinnye szezonja, használjátok ki minden percét! Süti, sorbet és nemcsak édes, hanem akár sós ízekkel kombinálva isteni finom saláta is készülhet belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!