Édes maceszgombóc

Hozzávalók
- 9 maceszlap
- 4 tojás
- 1,5 dl libazsír
- 1,5 dl víz
- 1 vaníliarúd
- kristálycukor
- 3 ek pirított mák
Elkészítés
A pászkalapokat összetörjük és hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét, majd átkeverjük.
Egy külön edényben összekeverjük a tojásokat, a vizet és az olvasztott libazsírt és ezt ráöntjük az összetört maceszra, majd kézzel újra áttörjük, addig, amíg a macesz felszívja a nedvességet.
A keveréket 20 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.
Ezután bevizezzük a kezünket és gombócokat formázunk a masszából, de nagyon fontos, hogy nem szabad formázás közben összenyomkodni. Egy jó nagy fazékban vizet forralunk, beledobjuk azt a vanília rudat, amiből a magokat kikapartuk, majd beletesszük a maceszgombócokat is a lobogó vízbe. A főzési idő végén cukrot is adunk a főzővízhez.
Mikor a gombóc megfőtt beleforgatjuk a mákba és porcukorral megszórva lekvárral tálaljuk.