Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Püspökfalat, sült liba és újbor – mi minden kapcsolódik Szent Márton napjához?

2021. November 11.

Az ünnep névadója Szent Márton püspök volt, akit igen szerény és jóságos embernek tartottak. Amikor hívei püspökké szerették volna választani, inkább elbújt a libaólban. Az állatok azonban „elárulták” gágogásukkal, hívei pedig megválasztották szeretett egyházi vezetőjüknek.

A régi időkben ez a nap számított a böjt előtti utolsó ünnepnapnak, Márton napja ugyanis a karácsony előtti 40 napos böjtöt előzte meg. Ilyenkor hatalmas lakomákat, vásárokat, felvonulásokat tartottak országszerte, az emberek levágtak a hízott libákból, ettek-ittak, mulattak, báloztak, megünnepelték a gazdasági év végét és a betakarított termést. A földeken ekkortájt fejeződtek be a munkák, az emberek hálát adtak a termésért, és fohászkodtak a következő évi bőségért.

 

Tipp: Lúdláb pohárkrém

 

A hagyomány szerint libát kell fogyasztani Márton napján, hogy a következő évben is jusson étel az asztalra. „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja mondás. A liba pedig „garantált” volt, hiszen régen a cselédek a paraszti, azaz a gazdasági év végén kapták meg éves fizetésüket, „bónuszként” pedig egy liba is ütötte a markukat.

Nem csupán libalakomát tartottak Márton napján az emberek, hanem az újbor megünneplésére is ekkor kerítettek sort. És ha már szó esett az ételekről, ne feledkezzünk el a püspökfalat hagyományáról se! Így nevezték a hívők a libasült azon (hátsó) részét, amelyet ajándékképpen küldtek el a falu vagy a város papjának.

 

Ez is érdekelhet: Márton-napi libasült 

 

Mint a legtöbb ünnephez, neves naphoz, úgy Márton napjához is kapcsolódnak időjárásra vonatkozó jóslatok. Ha a levágott liba csontja hosszú és fehér, hideg lesz a tél, azonban ha rövid és barna, akkor enyhébb, lucskos, esős télnek nézünk elébe. Az aznapi időjárásból is jósoltak: ha Szent Márton barna színű lovon érkezik, akkor hideg, havas telünk lesz, ha viszont fehéren (azaz november 11-én havazik), abban az esetben enyhébb télre kell számítani. Ezt támasztotta alá egy másik megfigyelés is: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!