Frissüljünk fel egy csokor illatos mentával! Mutatjuk, mi mindenre használható a konyhában
2019. June 12.Mi a közös egy klasszikus angol borsóételben, a kedvenc joghurtos mártogatósunkban és a kubai mojitóban? Egy egyszerű és szerény kinézetű zöldfűszer, a menta. A fenti három példából azonban jól látszik, hogy szerepe egyáltalán nem elhanyagolható a konyhában, finom és sokoldalú, desszertekhez épp úgy adhatjuk, mint sós főételekhez.
Összetéveszthetetlen illata miatt már az ókorban is kedvelt volt, a görögök fürdővíz illatosítására használták, az ókori egyiptomiak pedig a sírokba is tettek belőle. Több mint 600 fajtája ismert, és nem csupán frissítő ízű, hanem igen egészséges is. Számtalan pozitív élettani hatása ismert: erősíti az immunrendszert, illetve felveszi a harcot a különböző légúti fertőzésekkel szemben. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot és káliumot.
A menta növény imádja a napot, így nyáron is jól fogja magát érezni a kertünkben vagy a balkonládánkban. Az ültetéssel viszont legyünk körültekintőek: a rozmaringhoz és a zsályához hasonlóan szeret elburjánzani. Felejtsük el a közös virágcserepet, és a kertben is hagyjunk neki bőven helyet.
Mire használhatjuk a konyhában?
1. Alkoholos és alkoholmentes koktélokhoz, italokhoz: a mojitónak és variánsainak elengedhetetlen összetevője. Ha pedig nem használjuk fel az adott koktélhoz, még mindig díszíthetünk a kis levélkékkel. Dobhatjuk limonádéba, savanykásabb szörpökbe és jeges teába. Sőt, mentából hagyományos cukorszirupos szörpöt és likőrt is készíthetünk.
2. Süteményekhez, desszertekhez: nem csupán díszítésre, hanem ízesítésre is! Remekül passzol a citrusos jegyekhez, legyen szó egy finom citromtortáról vagy lime-os uborkás jégkásáról.
3. Pesztóhoz: grillezett halak mellé remek kísérő egy kevés mentás pesztó. A leveleket törjük össze tetszőleges olajos maggal, sóval és reszelt parmezánnal, végül krémesítsük olívaolajjal. Aki nem szereti az erős menta ízt, vegyítheti bazsalikommal.
4. Nagyon jó párost alkot a zöldborsóval és egy kevés citrommal. Adhatjuk borsókrémleveshez, zsenge, nyárias borsófőzelékhez, illetve a fish&chips mellé kínált borsópüréhez is.
5. A borsóhoz hasonlóan finoman harmonizál a semlegesebb ízű cukkinivel.
6. Joghurt, kígyóuborka, só, citromlé: ezek egy átlagos tzatziki alapvető összetevői. Csíkozzunk hozzá bátran mentát, nem fogja elrontani.
7. Húsok mellé. Sült csirke, pulyka vagy bárány mellé remek választás a joghurtos-citromos mentamártás.
8. Gyümölcsökhöz. És most nem csak az édességekre gondolunk, gyümölcslevesbe vagy húsok mellé tálalt szószokba – rebarbara, egres, ribizli, mangó chutney – is tehetünk mentát.
Forrás: foodbeast