Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Stresszmentes tehenek adják a legfinomabb tejet

2021. November 8.

A ráckeresztúri legelőkön valóban szentekként tekintenek a tehenekre, gondviselőik pedig indiai származású emberek, akik hagyományaikból fakadóan még odaadóbban vigyáznak az állatokra. Nem úgy hangzik, mintha egy profitábilis vállalkozás koncepciója lenne, de a Martontejnél mégis így járnak el. A Kifli.hu bemutatja: Martontej története a takarmánytól a stresszmentes tehénen át a kiszámítható, magas tejhozamig!

Mi köze mindehhez a sörgyáros Dreher Antalnak?

1900-as években Dreher Antal uradalmán kezdődött a történet. A szarvasmarha telepet 2004-ben egy pályázati lehetőségen keresztül szerezte meg a Bodó család. A Magyar Tarka tenyészállományt felváltotta a Holsten-fríz fajta, ám a telep előtt továbbra is ott áll a régi büszkeség, a híres Auguszta tehén életnagyságú szobra.

A leghíresebb tehén

Auguszta, korát megelőzve érte el, hogy a legnagyobb tejhasznú tehenek között emlegessék. Úgy tűnik, az úttörő elképzelésekből azóta sem adott alább a Martontej, mert 2012-ben megkapta és 2019 óta egyedül birtokolja hazánkban a GMO-mentes védjegy tanúsítványt.

Mentesek mentese!

A GMO-mentesség azt jelenti, hogy a takarmány alapját a lenmag jelenti, amelynek innovatív és környezettudatos felhasználása már a termesztésében megjelenik. A siker nem járt magában: 2019-ben csatlakoztak a 35 országban jelen lévő rangos Bleu Blanc Coeur nemzetközi szervezethez, amely ellenőrzi és biztosítja, hogy a takarmányozáson keresztül minél egészségesebbek legyenek az állatok. A szövetség ideológiájának is küldetésének megismertetése, elismertetése 20 év kitartó munka eredménye. A minősítési eljárás végső célja pedig az, hogy a fogyasztók is extra minőségű tejtermékeket fogyasszanak. Az állomány egészségének megőrzéséhez a telepen nem vásárolnak új borjúkat, a szaporítás értő felügyelet mellett történik, így a jó génállomány megmarad, és az idegen tehenek érkezése sem zavarja meg a csordát. Még a legkisebb változás is stressz-helyzetet teremthet az egyedeknek, így ennek kiküszöbölésével a tejhozam is kiszámítható, és magas marad.

Kérődző tehén tejjel álmodik

A tejiparban fejőgépeket már nagyon hosszú ideje használnak, de az állomány életkörülményeinek fejlesztése is kiemelt szerepet kap a fejlesztések között. A ráckeresztúri telepen a jelenleg is zajló építkezések során újabb és újabb modern, klíma-kontrollált istállókat építenek a teheneknek. Az automatizált rendszer előnye, hogy folyamatosan reagál az állatok átlag-testhőjére, és ennek hatására indítja be árnyékoló, párosító, és hőmérséklet-szabályozó berendezéseit. A fejőteheneknek továbbá rendelkezésére állnak vízágyak, amik pihenésüket, és ezáltal a tejtermelésüket is segítik. Az istálló takarítását automatikus kihúzó rendszerek végzik, a trágya pedig visszakerül a körforgásba: a telephez tartozó lenmag termőföldekre.

Ez is érdekelhet: Meddig jó a tej? És hogyan növelhetjük a szavatossági idejét? 

A tej útja

A napi háromszori fejés után a tejfeldolgozó üzemé a főszerep, ahol napi 12000 liter tejet tudnak feldolgozni. A fejőházból zárt rendszeren keresztül érkező friss tej minden nap feldolgozásra kerül. A lenmag takarmány Omega 3 telítetlen zsírsavat is tartalmaz, ami a tejben is megmarad, ezért nem csak finomak, de egészségesek is a tejtermékek. „Sajtunk csak és kizárólag tejből készül. 10 literből 1 kg sajt lesz, pont, mint a kézműves termelésnél. Odafigyeléssel, és dolgozóink szakmai tapasztalatával tudjuk garantálni a kiemelkedő minőséget.” – mondta Ribárszki Sándor, üzemvezető.

Punjabból Ráckeresztúrra

Az indiai Punjab tartományból évek óta érkezik a lelkes munkaerő a Martontej telephelyére. Olyan feladatokat vállalnak, amiket sokszor nehéz helyi munkaerővel ellátni. Jellemzően tizenöt főt foglalkoztatnak ilyen módon, jelenleg kilencen tartják a frontot. A pár éve kialakult folyamat általában személyes ajánlás útján bővül. A munkavállalók nagy része már harmadik éve állományban van, többségük itt, Magyarországon képzeli el a jövőjét. Tartózkodási engedélyük két évre szól, de meghosszabbítható, és van, akinél az a cél, hogy itt is maradjon, és családjukat is magukkal hozzák. A hagyományok szerint az indiai családokat a férfiak tartják el, aminek sokszor az az ára, hogy tőlük távol élnek a családfők. A Martontej tehén gondozói általában 20-30 napra látogatnak haza minden évben, ám ezt tavaly megnehezítette a világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozás. Szívesen, nagy odaadással végzik teendőiket, és a helyi közösséggel is jól kijönnek, tanulják a magyar nyelvet.

Témába vág: Miért isszák a britek tejjel a teát?

Ilyen és ehhez hasonló sztorik lapulnak valamennyi Kifli.hu kistermelő mögött. A Kifli.hu számára többek között ezért is fontos, hogy velük dolgozzon, támogatva így azokat az értékeket, amely bennük összecsengenek: fenntarthatóság, innováció, lokális erő.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Edzés után igyunk csokis tejet

Edzés után igyunk csokis tejet

Tuti tipp vagy hatalmas kamu?
Tej, ahogyan még sosem láttad

Tej, ahogyan még sosem láttad

Tres leches, a süti, amit meg kell sütnötök!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!