Tej, ahogyan még sosem láttad
Ha tejes süti, akkor adjunk bele mindent! A sokak szerint mexikói, de Latin-Amerika más részein is ismert tres leches torta 3-féle tejből áll: hagyományos tejből, édes sűrített tejből és az angol evaporated milk nevű tejből, amely gyakorlatilag a cukor nélküli sűrített tejnek felel meg (Magyarországon is kapni, kávétejszín néven fut, vásárláskor figyeljünk arra, hogy ne édesített legyen) és sokszor tejszín is kerül bele. Ez a háromféle (esetenként négyféle) tej nagyon finom, bár nekem kissé túl édes süteményt eredményez. És hogy mi is ez a süti pontosan? Tojásfehérjével könnyebbé tett, alapvetően kevert tészta, amit aztán nyakon öntenek egy tejes keverékkel, és még tejszínhabot is kap a tetejére, valamint lekvárt és/vagy koktélcseresznyét.
Hozzávalók
8 szelethez- vaj a forma kikenéséhez
- 22 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 6 tojásfehérje
- 25 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 2 ½ teáskanál vaníliakivonat
- 1 ¼ dl tej
- 2 ½ dl kávétejszín
- 2 ½ dl tejszín
- 2 ½ dl cukrozott, sűrített tej
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- tejszínhab a tetejére (elhagyható)
- kevés vízzel felfőzött lekvár a tetejére (elhagyható)
- koktélcseresznye a tetejére (elhagyható)
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, és kivajazunk egy kb. 33*22 cm-es sütőformát.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassan hozzáadagoljuk a cukrot. A tojássárgákat is hozzákeverjük a robotgéppel, majd ezt követi a 2 teáskanál vanília. A tál mellé készítjük a lisztes keveréket és a tejet, majd felváltva a tojásos keverékhez adagoljuk.
A masszát a kivajazott sütőformába simítjuk, és 25 percig sütjük. Ekkor lejjebb vesszük a hőmérsékletet 165 °C-ra, és további 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a közepe nyomásra rugalmas. 15 percig hagyjuk hűlni a formában, majd egy tepsibe állított sütőrácsra borítjuk.
Összekeverjük a maradék vaníliát, a kávétejszínt, a tejszínt, a sűrített tejet és a rumot. Egy villával vagy nyárssal megszurkáljuk a tortát, és bőven meglocsoljuk a tejekkel, mindig megvárva, hogy felszívja a folyadékot, mielőtt újra meglocsoljuk. 10 percig hagyjuk pihenni. Egy tálaló tányért a torta tetejére borítunk, és ráfordítjuk a sütit, ha maradt még a szószból, ismételten meglocsoljuk.
Teljesen lehűtjük a hűtőszekrényben, majd tálalás előtt beborítjuk a tejszínhabbal. Lekvárral díszítjük, kockákra vágjuk, végül a koktélcseresznyéket is a sütiszeletekre helyezzük.