Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tej, ahogyan még sosem láttad

Tres leches, a süti, amit meg kell sütnötök!
2019. június 20.

Ha tejes süti, akkor adjunk bele mindent! A sokak szerint mexikói, de Latin-Amerika más részein is ismert tres leches torta 3-féle tejből áll: hagyományos tejből, édes sűrített tejből és az angol evaporated milk nevű tejből, amely gyakorlatilag a cukor nélküli sűrített tejnek felel meg (Magyarországon is kapni, kávétejszín néven fut, vásárláskor figyeljünk arra, hogy ne édesített legyen) és sokszor tejszín is kerül bele. Ez a háromféle (esetenként négyféle) tej nagyon finom, bár nekem kissé túl édes süteményt eredményez. És hogy mi is ez a süti pontosan? Tojásfehérjével könnyebbé tett, alapvetően kevert tészta, amit aztán nyakon öntenek egy tejes keverékkel, és még tejszínhabot is kap a tetejére, valamint lekvárt és/vagy koktélcseresznyét.

Hozzávalók

8 szelethez
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 22 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 1 ¼ dl tej
  • 2 ½ dl kávétejszín
  • 2 ½ dl tejszín
  • 2 ½ dl cukrozott, sűrített tej
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)
  • tejszínhab a tetejére (elhagyható)
  • kevés vízzel felfőzött lekvár a tetejére (elhagyható)
  • koktélcseresznye a tetejére (elhagyható)

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, és kivajazunk egy kb. 33*22 cm-es sütőformát.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassan hozzáadagoljuk a cukrot. A tojássárgákat is hozzákeverjük a robotgéppel, majd ezt követi a 2 teáskanál vanília. A tál mellé készítjük a lisztes keveréket és a tejet, majd felváltva a tojásos keverékhez adagoljuk.

A masszát a kivajazott sütőformába simítjuk, és 25 percig sütjük. Ekkor lejjebb vesszük a hőmérsékletet 165 °C-ra, és további 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a közepe nyomásra rugalmas. 15 percig hagyjuk hűlni a formában, majd egy tepsibe állított sütőrácsra borítjuk.

Összekeverjük a maradék vaníliát, a kávétejszínt, a tejszínt, a sűrített tejet és a rumot. Egy villával vagy nyárssal megszurkáljuk a tortát, és bőven meglocsoljuk a tejekkel, mindig megvárva, hogy felszívja a folyadékot, mielőtt újra meglocsoljuk. 10 percig hagyjuk pihenni. Egy tálaló tányért a torta tetejére borítunk, és ráfordítjuk a sütit, ha maradt még a szószból, ismételten meglocsoljuk.

Teljesen lehűtjük a hűtőszekrényben, majd tálalás előtt beborítjuk a tejszínhabbal. Lekvárral díszítjük, kockákra vágjuk, végül a koktélcseresznyéket is a sütiszeletekre helyezzük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Avokádós reteksaláta

Avokádós reteksaláta

Szuper páros együtt, próbáltátok már?
Rántott mozzarella

Rántott mozzarella

Szeretjük a rántott ételeket, szeretjük a sajtot, egyértelmű, hogy Horvát Sára rántott mozzarellájáért is oda vagyunk!
Omlós keksz citrommal és lime-mal

Omlós keksz citrommal és lime-mal

A bazsalikom igazán különlegessé varázsolja!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.