Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Avokádós reteksaláta

Szuper páros együtt, próbáltátok már?
2019. június 13.

Bár mindig lehet retket kapni, a tavasz végi, nyár eleji reteknél nincs jobb. Zsenge, roppanós, nem csípős(!), olcsó és rendkívül egészséges. Alacsony kalória és magas C-vitamin tartalma miatt diétázóknak is nagyon ajánlott, annál is inkább, mert – ugyan kisebb mennyiségben – káliumot, kalciumot, B-vitamint, riboflavint és niacint is tartalmaz a számos más ásványi anyag és vitamin mellett. Na de elég a tudományos szövegből, vissza a lényeghez: miért eszünk retket? Mert finom!!! És ha éppen ott hever az érett avokádó a pulton – ahogy nálam gyakran, mert sokszor már unom a guacamolét –, akkor nosza, bele a salátába. Az avokádós reteksalátába.

Hozzávalók

4 személyre
  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • csipet só, bors
  • csipet cukor
  • 1 kávéskanál szójaszósz
  • A salátához:
  • 2 csomó retek megtisztítva, vékonyra szeletelve
  • 1 érett avokádó felkockázva
  • 2 evőkanál apróra vágott koriander (vagy ízlés szerint)
  • 2 újhagyma vékonyra szeletelve

Elkészítés

Az öntetet (szokás szerint, illetve az egyszerűség kedvéért) egy zárható üvegben készítjük el. Az összes alapanyagot beletesszük, alaposan összerázzuk, majd felhasználásig félretesszük.

A salátához kétféleképpen foghatunk hozzá: a retket besózhatjuk, majd 15 perc múlva lecsöpögtethetjük, hogy puhább, lágyabb legyen. Ezt a lépést átugorhatjuk, textúra szempontjából a roppanós retek és a krémes avokádó amúgy is jó párosítás.

A retket, a koriandert és az újhagymát beletesszük egy tálba, meglocsoljuk az öntettel, majd csak ezután adjuk hozzá az avokádót. Óvatosan összeforgatjuk, és legalább 15 percre a hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rántott mozzarella

Rántott mozzarella

Szeretjük a rántott ételeket, szeretjük a sajtot, egyértelmű, hogy Horvát Sára rántott mozzarellájáért is oda vagyunk!
Omlós keksz citrommal és lime-mal

Omlós keksz citrommal és lime-mal

A bazsalikom igazán különlegessé varázsolja!
Japán zöldségpalacsinta

Japán zöldségpalacsinta

Horvát Sára japán ihletésű receptjét nem lehet megunni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.