Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme Sára Sütőtökös Salátája

Nekem a sütőtök alapvetően a sósat jelenti, mert a legjobban pont ezt a kontrasztot szeretem: az édes tökhúst, mellette a minél fűszeresebb, sósabb ízeket. Ezért, bár nemsokára egy jó kis édes tökös receptet is írok nektek, ma egy sós verziót mutatok.
2017. október 25.

Újra eljött az évnek az az időszaka. Tudod, AZ. A sütőtökös, sűtőtök fűszeres időszak. Amikor amerre a szem ellát, mindenhol sütőtök van, ezerféle dísztök lepi el a piacot, lassan előbújnak a töklámpások is és persze újabb meg újabb sütőtökös receptek ömlenek minden kommunikációs csatornából.

Nekem a sütőtök alapvetően a sósat jelenti, mert a legjobban pont ezt a kontrasztot szeretem: az édes tökhúst, mellette a minél fűszeresebb, sósabb ízeket. Ezért, bár nemsokára egy jó kis édes tökös receptet is írok nektek, ma egy sós verziót mutatok.

Sokat gondolkodtam, hogy ez az étel melyik kedvencem legyen: a tököt gnocchinak készítsem-e el, esetleg lasagne formájában, vagy áruljam el a legkedvencebb tökös tócsnim receptjét? Nehéz döntés, és én a három közül egy negyediket választottam, ami részben egyszerűbb, részben pedig talán az összes közül a legjobban játszik az édes-sós kombinációjával.

Ezt a salátát évek során fejlesztettem tökélyre. Annyira tömény, hogy egy szezonban maximum kétszer csinálom, úgyhogy sok alkalmam nem volt a fejlesztésre, ezért kellettek hozzá évek. De most úgy érzem kész, és meg is mutatom, milyen: ez as SSS.

Hozzávalók

  • ½ kg sütőtök
  • 2+4 ek olívaolaj
  • 1 tk (füstölt) piros paprika
  • 4 ek méz
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 20 dkg salátakeverék
  • 2 marék hántolt tökmag
  • 10 dkg bacon felkockázva
  • 2 marék aszalt áfonya

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tököt hámozd meg és kockázd fel kb 1-1,5 cm-s darabokra, majd forgasd össze a 2 ek olajjal, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben, míg puha  lesz, és a külseje kissé karamellizálódik.

Közben mosd meg a salátát ha szükséges, hadd száradjon, és száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot néhány perc alatt (ha már érzed az illatát, akkor jó). Ugyanabban a serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd papírtörölközőre.

Az öntetet egy kis, zárható üvegben készítsd el: 4 ek olívaolaj, a citromlé, a méz, és só, bors kerül bele, ezeket alaposan rázd össze.

Ha megsült a tök, hagyd kissé kihűlni, majd állítsd össze a salátát. Egy lapos tálon kezdj el építkezni: először a salátaleveleket terítsd szét, rendezd rá a langyos tökkockákat, szórd meg az áfonyával és a tökmaggal, végül a bacon kockákkal is, és csak tálalás előtt locsolgasd meg az öntettel. Isteni lakoma, kenyér nélkül is laktató, komplex ízvilágú étel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt a tapast eddig valószínű, hogy még nem próbáltad.. és ideje ezen változtatni!

Ezt a tapast eddig valószínű, hogy még nem próbáltad.. és ideje ezen változtatni!

"Ez egy igazi spanyol étel, kicsit móros beütéssel, vagyis keleties ízhatásokkal, amit eddig Magyarországon nem, és Spanyolországon kívül is csak nagyon kevés helyen fedeztem fel, ez pedig két nagy kedvencem különlegesen finom elegye..."
Őszi - nem is akármilyen - desszert könnyedén

Őszi - nem is akármilyen - desszert könnyedén

Joghurtos panna cotta mézzel és dióval
Az egyenlet nem változik: ősz+desszert=almás süti

Az egyenlet nem változik: ősz+desszert=almás süti

Finom almás, diós, fahéjas süti krémsajtos mázzal

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.