Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őszi - nem is akármilyen - desszert könnyedén

Joghurtos panna cotta mézzel és dióval
2017. október 18.

Méz és dió, ősz a tányéron, nyári emlékezettel, virágos rétek illatával, a dió földes ízével – és hűs joghurttal. Méz, dió és joghurt, Görögország, yiaourti me meli, vagyis a joghurtos, mézes desszert, ami csak úgy, önmagában is tud az, vagyis desszert lenni. A joghurt viszont nekünk, nem mediterrán népeknek valahogyan a reggelihez kötődik, ezért is tesz jót neki a „pannacottizálás” (és ezért a nyelvújítókat megszégyenítő katyvasz szóért rögtön elnézést is kérek), ami elemeli a reggeli szintjéről az egyszerű joghurtot és olasz desszerti magasságokba repíti. A panna cotta, vagyis a „főzött tejszín”, egy zselés puding, egyébként a valóban 15 perces receptek közé sorolható, főleg így, hogy az ízesítés nem a krémben van, hanem azon kívül. Ugyanis ez azt jelenti, hogy minimális folyadékmelegítéssel gyakorlatilag csak össze kell keverni 2 féle tejterméket (esetleg hármat, rád bízom), aztán hagyni zselésedni. Mézet csorgatsz rá, megszórod dióval és mire kettőt pislogsz, el is fogyott. Ekkora mennyiségből pont 12 darab jön ki egy 12 lyukú muffinsütőben.

 

Hozzávalók

  •  4 ek víz
  • 8 g porzselatin (lehet 10 is, ettől keményebb lesz)
  • 460 g görög joghurt
  • 5 dl tej (vagy tej és tejszín keveréke
  • 5-10 dkg cukor (én kevésbé édesen szoktam, hiszen mézzel öntjük le)
  • ½ citrom leve
  • 6 ek méz
  • 6 dkg dió

Elkészítés

oszidesszert1

A zselatint keverd össze a vízzel és hagy állni. A diót száraz serpenyőben, gyakran rázogatva pörköld meg kb 5-6 perc alatt. Vágd durvára és tedd félre. A joghurtot és a tej felét keverd össze, a maradék tejet pedig a cukorral együtt melegítsd míg már majdnem forr. Vedd le a tűzről és keverd bele a zselatint, majd ha már teljesen felolvadt, akkor öntsd a joghurtos, tejes keverékhez és alaposan keverd el. Csak a végén add hozzá a citromlevet, majd öntsd a muffinformákba. Ha szilikont használsz, nincs dolgod, viszont ha fémet, érdemes kiolajozni előtte a formákat, hogy ne tapadjon bele a masza. 2-3 óra a hűtőben elég neki, kis időre meleg vízbe állítva a formát könnyen ki is jonnek a kis panna cották. Tálalás előtt csorgass ré ½ ek mézet és szórd meg a dióval.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őszi cobbler

Őszi cobbler

A morzsás süti testvére a cobbler, ami egy hasonlóan finom, gyümölcsös, szószos édesség, tésztával a tetején – tulajdonképpen ez is egy fejjel lefelé fordított süti. Gyorsan össze lehet dobni, és nem igényel különösebb cukrászati képzést sem, bárki el tudja készíteni.
Forralt, de nem bor: Alma cider házilag

Forralt, de nem bor: Alma cider házilag

A következő a kedvenc receptem, természetesen bármi elhagyható belőle, vagy kiegészíthető mással.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.