Forralt, de nem bor: Alma cider házilag
Mintha még kicsit korán lenne a forralt borozáshoz, néha még mindig 25ºC fölé kúszik a hőmérő és mezitláb hordom a cipőimet. De menthetetlenül közeledik ez a sálakba beburkolózós, egyre csípősebb, hűvősebb idő is, amit mi sem mutat jobban, mint, hogy az Egyesült Államokban már szeptember 30-án ünneplik is a forralt, de nem bort, hanem a forralt cidert, ami csak Nagy Britanniában jelent egy alkoholos almabort. Amerikában ez a szűretlen, vagyis mondjuk úgy, frissen facsart almalevet jelenti, ami nem koncentrátumból készül. Szinte minden zöldségesnél kapni, és szerencsére itthon is egyre több márka kínál hasonlót. Ha muszáj, akkor én is inkább ezt adom a gyerekeknek, mert kevésbé érzem műnek, még akkor is, ha a szűrt verzióból is létezik 100%-os gyümölcstartalmú.
Na de ne kanyarodjunk el a fő témánktól. Szóval ez a forralt cider egy hasonlóan melengető ital, mint a forralt bor, de általában nem alkoholos. Ha ezen szeretnél segíteni, akkor Calvadost, vagy almapálinkát adhatsz hozzá, esetleg kevés rumot, de már csak akkor, amikor poharakba töltöd. Egyébként ez egy viszonylag egyszerűen elkészíthető ital, még arra sem kell figyelni, hogy ne forrald, mint a forralt bort, hiszen itt nem kell félni attól, hogy elpárolog az alkohol. Úgyhogy inkább forrald is fel, hogy a fűszerek minél előbb átjárják az almalevet.
Hozzávalók
- 1 l almalé
- 1 rúd fahéj
- 4 szegfűszeg
- csipet őrölt szerecsendió
- 1 csillagánizs
- 1 kardamom
- kb 2 cm-es gyömbér
- 1 citrom héja (zöldséghámozóval lehámozva, a fehér rész nélkül)
-
Elkészítés
Az összes fűszerrel együtt öntsd lábosba az almalevet, majd forrald fel. Kb. 30 percig főzd alacsony lángon, lefedve, hogy a fűszerek átadják az ízüket, majd fedő alatt hagyd egy keveset állni. Szűrd át, és öntsd poharakba vagy bögrékbe. Ha rummal szeretnéd inni, akkor egy 2,5 dl bögréhez kb. 2 cent rumot önts, vagyis 20 ml-t, ez kicsit több, mint 1 evőkanál.