Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez az egyik legtutibb jeges tea recept

Éljen az ice tea nap!
2017. június 10.

Mivel ma jeges tea nap van, arra gondoltam, megmutatom a legtutibb jeges teámat. Vagyis ez így nem is igaz, mert nem ez a legtutibb, hanem a legtutibbak közül való. Imádom a jeges teát, mi télen is nagy teaivók vagyunk. Általában gyümölcsteát fogyasztunk, csak nagy ritkán kerül elő a szálas Darjeeling vagy Assam tea, amit tejjel iszunk, mint az angolok, és leginkább reggelihez. Ebből például sosem készítek jeges teát, valahogy beragadt ez a tejes, forró verzió.

A gyümölcsteákból annál inkább. Amikor beköszöntenek a nagy melegek, előkerül újra a nagy kancsó, és készülnek a teák. A bevett metódus az, hogy egy bögrében 4 teafiltert leforrázok, és 8-10 percig, de inkább tovább állni hagyom. Egy nagy kancsót nagyjából félig megtöltök hideg vízzel, aztán egy csomó jeget adok hozzá. Ebbe öntöm a teakoncentrátumomat, majd hozzáadom az ízesítőket: zöldfűszereket, édesítőt, citromot, és van, hogy gyümölcsöt; a puhábbakat szeretem, epret, málnát, ezeket kicsit meg is nyomkodom, ahogy a zöldfűszereket is. Tulajdonképpen egy teás limonádét készítek.

Na de ma, ma nem tea-tea készül, legalábbis nem filterből. Gyömbérteát készítek, vagyis leforrázom a friss gyömbért, még csak meg sem hámozom, mert nem fogom megenni. Ezt ízesítem aztán tovább mentával, lime-al és édesítővel.

 

Hozzávalók

  • Kb 1 ujjnyi gyömbér vékonyra szeletelve
  • 2 dl forró víz
  • 6 dl hideg víz
  • 3 szál friss menta
  • 1 lime
  • 1 kk sztívia por, vagy ízlés szerinti édesítő
  • nagyon sok jég 

Elkészítés

1. A gyömbért forrázd le a 2 dl forró vízzel, és hagyd 15 percet állni.

2. Tölts meg egy kb 1 l-es kancsót a 6 dl hideg vízzel.

3. Add hozzá az édesítőt, szeleteld fel a lime-ot gerezdekre, ezeket facsard ki, majd dobd be a vízbe, majd a mentát is add hozzá, és egy kanállal keverd ösze az egészet, a mentát egy kicsit nyomkodd is meg, hogy kiadja az illóolaját.

4. Öntsd az ízesített vízhez a gyömbérteát, és az egészet keverd össze, majd töltsd tele a kancsót jéggel.

5. Azonnal fogyasztható, mert jó hideg.

 FullSizeRender

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ilyen a csalópizza a pizza party napon

Ilyen a csalópizza a pizza party napon

Amerikában ma ünneplik a Nemzeti Pizza Party napot. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül! :)
Az idei év első piknikezésének emlékére

Az idei év első piknikezésének emlékére

Mini almás piték. Olyanok, amiért könyörögnek a gyerekek. És a férjek is :)
A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.