Omlós keksz citrommal és lime-mal
Minden jöhet, ami citromos, lime-os, vagyis tulajdonképpen valamennyi citrusos étel befutó nálam. Desszert, főétel, előétel, sós, édes, hús, hal, krém, fagyi, torta és keksz… Utóbbiból pedig ez a kedvencem!
Hozzávalók
egy nagyobb tepsihez- 15 dkg liszt
- 7 dkg porcukor + a lapításhoz
- 12 dkg hideg vaj kis kockákra vágva
- 2 evőkanál bazsalikomlevél vékonyra csíkozva
- 1 teáskanál reszelt citromhéj + 1 evőkanál citromlé
- ½ teáskanál reszelt lime-héj
- csipet só
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A lisztet, a porcukrot és a vajkockákat egy tálba tesszük, és összemorzsoljuk a két tenyerünk között, amíg borsónyi darabokat nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, és tovább morzsoljuk, amíg a citromlé, a citrom- és lime-héjak, valamint a bazsalikom is teljesen eloszlik.
A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire csapott evőkanálnyi gombócokat teszünk (kb. 5 cm-re egymástól). Egy lapos aljú poharat porcukorba mártunk, és lelapítjuk vele a gombócokat, hogy lapos kekszeket kapjunk.
14-15 percig sütjük, akkor vannak készen, ha a szélek elkezdtek barnulni. Rácsra téve hagyjuk megszilárdulni a kekszeket, majd ha teljesen kihűltek, tálalhatjuk is. Légmentesen lezárva 1 hétig elállnak.