Maradt némi tojássárgája? Semmi gond, íme 7 receptötlet a felesleg elpusztítására
2019. July 29.A nyár egyik kedvenc édessége a habkönnyű Pavlova torta. Egy gond van vele: sok más ételhez hasonlóan csak tojásfehérje kell hozzá, így óhatatlanul megmarad jó sok tojássárgájánk. Fagyasztani nem igazán tanácsos, hűtőbe téve is ajánlott pár csepp vízzel összekeverni, hogy megakadályozzuk a kiszáradását. Nekünk viszont van egy jobb ötletünk – sőt rögtön 7 –, hogy tárolás helyett mit kezdjünk a maradékokkal.
Hollandi mártás
Ehhez a klasszikus mártáshoz csak tojássárgájára van szükségünk. Finom lazaccal, garnélával, pirított baconnel vagy buggyantott tojásra öntve, villásreggelihez vagy ebédhez is szuper lesz.
Klasszikus katalán krém
Nem véletlenül ez az egyik legkedveltebb desszert a mediterrán tapasbárokban. Lágy vaníliás krém, rajta roppanós karamellréteg. Egy falat mennyország!
Puding
Igen-igen, a pudingpor gyors és praktikus dolog, de nem ördöngösség a házi pudingfőzés sem. Hamar benyeli a megmaradt tojássárgájákat!
Házi majonéz
Ha a hűtőnk ajtaján ott figyel mindig egy doboz majonéz, miért ne cserélnénk le a boltit a sokkal finomabb (és garantáltan adalékmentes) házi készítésűre? Csak tojássárgájára, sóra, borsra, olívaolajra és citromlére lesz szükségünk az alapverzióhoz, amit persze fel is turbózhatunk további ízesítőkkel.
Mousse
A csokimousse is az a műfaj, ami csak úgy pusztítja a tojássárgájákat. Forró napokra jöhet a fagyasztott verzió, de aki szeretné, maradhat a klasszikusabb poharas formánál is.
Aioli
Előbb emlegettük a jó öreg majonézt, de ne feledkezzünk el a franciák híres fokhagymás majonézéről, az aioliról se!
Bougatsa
A habkönnyű, grízes-réteslapos görög klasszikus is csak tojássárgája felhasználásával készül. Finom, ráadásul viszonylag olcsó süti, megéri kipróbálni.