Fish and chips házi majonézzel

Hozzávalók
- Fish & chips:
- 50 dkg sárga héjú krumpli
- 1,5 liter olaj
- 30 dkg tőkehalfilé
- só
- 1 db tojás
- 1 ek kukoricaliszt
- 2 ek liszt
- 1 bögre sör
- Házi majonéz:
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 2 dl olívaolaj
- 10 dkg savanyú uborka
- 5 dkg kapribogyó
- 1 csokor snidling
- 1 tk magos mustár
- 1 db salotta hagyma
- só
Elkészítés
Fish & chips
A krumplit alaposan megmossuk és hámozás nélkül hasábokra felvágjuk. Két szakaszban sütjük ki. Először 140 fokos, bő olajba tesszük. Ebben, a közepesen forró olajban puhul meg a krumpli. Majd papírtörlőre kiszedjük. Hagyhatjuk kihűlni is, míg elkészítjük a majonézt.
Második sütési fázisban az egészen forró olajban ropogósra sütjük a már puha krumplit.
A halat egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, kiszedjük a maradék szálkákat és egy filézőkéssel levágjuk róla a bőrt. Besózzuk mindkét oldalát és állni hagyjuk.
A sörtésztához a sima lisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, csipet sóval és a tojással. Kevés hideg sört adunk hozzá és csomómentesre keverjük. Adunk hozzá még sört, míg sűrű palacsintatészta állagú nem lesz.
Ebbe a tésztába forgatjuk a halszeleteket és bő olajban kisütjük.
Házi majonéz
Minden összetevő legyen szobahőmérsékletű. A tojássárgájához kevés citromot adunk, robotgéppel kikeverjük és további folyamatos keverés mellett lassan napraforgó-, majd olívaolajat csepegtetünk hozzá, míg, megfelelően krémes állagú nem lesz.
Az elkészült majonézhez adjuk az egészen apróra vágott salotta hagymát, csemegeuborkát, kapribogyót, snidlinget és egy kiskanál magos mustárt. Alaposan összekeverjük, borsozzuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
