Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fish and chips házi majonézzel

Adásban volt: 2016. április 5.
A recepthez tartozó videó
Klasszikus angol street food fogás, amit most mi is elkészíthetünk otthon. Extra házi majonézzel az igazi!
2016. augusztus 8.

Hozzávalók

  • Fish & chips:
  • 50 dkg sárga héjú krumpli
  • 1,5 liter olaj
  • 30 dkg tőkehalfilé

  • 1 db tojás
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 2 ek liszt
  • 1 bögre sör
  • Házi majonéz:
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom
  • 2 dl olívaolaj
  • 10 dkg savanyú uborka
  • 5 dkg kapribogyó
  • 1 csokor snidling
  • 1 tk magos mustár
  • 1 db salotta hagyma

Elkészítés

Fish & chips

A krumplit alaposan megmossuk és hámozás nélkül hasábokra felvágjuk. Két szakaszban sütjük ki. Először 140 fokos, bő olajba tesszük. Ebben, a közepesen forró olajban puhul meg a krumpli. Majd papírtörlőre kiszedjük. Hagyhatjuk kihűlni is, míg elkészítjük a majonézt.
Második sütési fázisban az egészen forró olajban ropogósra sütjük a már puha krumplit.

A halat egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, kiszedjük a maradék szálkákat és egy filézőkéssel levágjuk róla a bőrt. Besózzuk mindkét oldalát és állni hagyjuk.

A sörtésztához a sima lisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, csipet sóval és a tojással. Kevés hideg sört adunk hozzá és csomómentesre keverjük. Adunk hozzá még sört, míg sűrű palacsintatészta állagú nem lesz.

Ebbe a tésztába forgatjuk a halszeleteket és bő olajban kisütjük.

Házi majonéz

Minden összetevő legyen szobahőmérsékletű. A tojássárgájához kevés citromot adunk, robotgéppel kikeverjük és további folyamatos keverés mellett lassan napraforgó-, majd olívaolajat csepegtetünk hozzá, míg, megfelelően krémes állagú nem lesz.
Az elkészült majonézhez adjuk az egészen apróra vágott salotta hagymát, csemegeuborkát, kapribogyót, snidlinget és egy kiskanál magos mustárt. Alaposan összekeverjük, borsozzuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Majonéz házliag

Majonéz házliag

Pataky Péter egy kéksajtos-mustáros majonéz készítése közben mondja el a házi majonéz előállítás legfontosabb szabályait. A majonéz két fő alapanyaga a tojás és az olaj, ezek mellé pedig szinte bármilyen plusz ízfokozót kipróbálhatnunk, nem kell ragaszkodni a kéksajthoz és a dijoni mustárhoz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.