Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bőrén sült lazac, zöldspárga, hollandimártás

Adásban volt: 2016. május 23.
A recepthez tartozó videó
Friss, könnyed és izgalmas. Igazi tavaszi fogás, ahol minden az időzítésen múlik.
2016. május 29.

Hozzávalók

  • 2 szelet bőrös lazac
  • 5 db tojás
  • 30 dkg vaj
  • friss tárkony
  • fehérborecet

  • fehérbors
  • 1 db salotta hagyma
  • 30 dkg spárga
  • olívaolaj

Elkészítés

Előkészület

Előzőleg a friss tárkonyt fehérborecetbe áztatjuk, így készítünk tárkonyecetet.
A lazac szeleteket bőrükkel felfelé egy tányérra helyezzük és egy konyhai papírtörlőt teszünk a bőrös felükre, hogy sütésig felitassuk vele a felesleges nedvességet.
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra kihűlni.
Ha zsenge a spárga, nem szükséges meghámozni, de a fás végét mindenképpen törjük le, alaposan mossuk meg.

Hollandi mártás

A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgájához adunk egy kevés tárkonyecetet, pár evőkanál vizet, és egy csipet sót, majd vízgőz felett egy üstben, kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Egészen addig míg elkezd habosodni és besűrűsödik. Ha kész levesszük a tűzről, de továbbra is a vízgőz felett tartjuk, nehogy kihűljön. 
Majd folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsorgatjuk a leülepedett, olvasztott vajat. Visszatesszük a vízgőz fölé, lefedjük és továbbra is langyosan tartjuk.

Párolt zöldspárga

Egy serpenyőben megolvasztunk két evőkanálnyi vajat, adunk hozzá két csipet sót és egy kevéske cukrot. Beletesszük a spárgákat és alufóliával lefedve, puhára pároljuk.

Bőrén sült lazac

A halszeleteket mindkét oldalukon durva tengeri sóval alaposan besózzuk és újra befedjük papírtörlővel. Egy teflonserpenyőben füstölésig hevítünk kevés olívaolajat, ebbe tesszük bőrös felével lefelé a lazac szeleteket. Első pár másodpercben nyomjuk le, hogy ne pöndörödjön fel a bőre. Ne mozgassuk, hagyjuk hogy a bőre ropogósra piruljon, majd tegyünk mellé egy kocka vajat. Ha ez megolvadt, felhabzott, locsolgassuk vele a halszeletet, így megfordítás nélkül készül el mindkét oldal.

Friss tárkonnyal és kaporral megszórva tálaljuk.

 

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Spenótos, lazacos tekercs

Spenótos, lazacos tekercs

Mérai Katáról, a Barátok Közt Juliját alakító színésznőről, kevesen tudják, hogy imád főzni és amióta saját családja van, ennek a szenvedélyének rendszeresen hódol is. Évek óta pedig, a KataFakanala blogon, receptjeit is megosztja rajongóival.

Cukkini- és spárgasaláta balzsamecettel

Akár önálló étkezésként is megállja a helyét ez a tavaszi saláta. Az alkotóelemek az aktuális szezonnak megfelelően variálhatók.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!