
Katalán krém
Hozzávalók
6 személyre- 500ml zsírszegény tejszín
- 500ml tej
- 1 rúd vanília, kettévágva, a magok kikaparva
- 1 rúd fahéj
- 2 csík citromhéj
- 2 csík narancshéj
- 8 tojássárgája
- 100g kristálycukor
- 35g kukoricaliszt
- 2 evőkanál barna cukor
Elkészítés
1. Keverjük össze a tejszínt, a tejet, a vaníliát, a fahéjat, a citrom- és a narancshéjat egy közepes lábosban, és közepes fokozaton kezdjük el melegíteni. Lassan forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 15 percig, hogy az ízek kioldódjanak.
2. Elektromos habverővel fehéredésig verjük fel a tojás sárgákat a cukorral, adjuk hozzá a kukoricalisztet, és alaposan keverjük össze. Kevergetés közben, lassan öntsük a tejes keveréket a tojásos krémhez. Teljesen keverjük el. Egy finom szűrőn keresztül szűrjük át egy tiszta lábosba. Alacsony hőfokon kezdjük el főzni, kb. 5-7 percig, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről. Osszuk el 6 tálkába, és fóliával fedjük le. Tegyük a hűtőbe 2 órára.
3. Kapcsoljuk be a grillt magas fokozatra. Szórjuk rá a barna cukrot a krém tetejére. Grill alatt 1-2 perc alatt karamellizáljuk meg a cukrot. Azonnal tálaljuk.
Forrás: taste.com.au