Mini csokitorta cékla chutneyval
Hozzávalók
2 személyre- Piskóta:
- 5 db tojás
- 3 evőkanál mandula liszt
- 2 ek. búzaliszt
- 3 evőkanál cukor
- pár csepp citromlé
- 1 csipet só
- Krém:
- 10 dkg 65%-os csokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 1 avokádó
- 3 ek. méz
- Cékla chutney:
- 20 dkg cékla
- 1,5 dl balzsamecet
- méz
- 3-4 szem szegfűszeg
- friss bazsalikom
- tejszínhab
Elkészítés
1. A piskótához a tojássárgáját krémesre keverjük a cukor felével és egy csipet sóval.
2. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és pár csepp citromlével.
3. A mandulalisztet és a búzalisztet, a felvert tojássárgájához keverjük, majd hozzáadjuk a habbá vert fehérje felét és óvatos mozdulatokkal belekeverjük. Ha homogén állagot kaptunk hozzákeverjük a többi habot is.
4. Kivajazott sütőformába tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha egy fogpiszkálót beleszúrunk, és nem marad ragacsos. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd az avokádóval, mézzel, kevés tejszínnel pürésítjük.
5. A piskótából kerek formákat szaggatunk két különböző méretű kerek kiszúróval, majd bekenjük az avokádós csokoládékrémmel.
6. A chutney-hoz a céklát alufóliába tekerve betesszük a 180 fokos sütőbe és addig sütjük, amíg egy fogpiszkálót beleszúrva puha állagot nem érzünk. Ez mérettől függően kb. 1.5-2 óra.
7. A megsült céklákat meghámozzuk és egyenletes méretű kockákra vágjuk. Közben egy lábasban felforraljuk a balzsamecetet, mézzel és szegfűszeggel, majd beletesszük a céklakockákat. Addig főzzük, míg összeesnek.
8. A nagyobb piskótára ráhelyezzük a kicsit, majd a chutney-val és bazsalikomos tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat!