Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Friss kevert saláta scampival, hollandi mártással

2016. augusztus 26.

Hozzávalók

4 személyre
  • 40-45 dkg scampi (garnélarák)
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 1evőkanál oliva olaj
  • 2 szál koriander
  • 0,5 dl száraz fehér bor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 dl víz
  • Fél citrom leve
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 csipet só
  • 1 fej lollo rosso
  • 1 zacskó rukkola
  • 1 fej jégsaláta

Elkészítés

A scampit megpucoljuk, bélcsatornáját eltávolítjuk. Egy teflon serpenyőben olívaolajat hevítünk,  beletesszük a megtisztított rákokat, sóval, borssal ízesítjük és amikor mindkét oldala pirosra pirult,negyed citrom levét,fél deci száraz fehér bort öntünk rá és egy kis kocka vajat is hozzáadunk.  Ha elolvadt a vaj, rászórjuk a durvára vágott koriandert. Azonnal félrehúzzuk, nem szabad túlsütni, mert gumis lesz a rák.

A hollandi mártáshoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy üstbe tesszük és hozzáöntjük a vizet, majd habverővel kihabosítuk. Ezt vízgőz felett addig kevergetjük, míg mártás sűrűségű nem lesz. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert a tojás könnyen kicsapódhat. Ha van esetleg otthon maghőmérőnk, akkor pontosan 70 fokig melegítsük. A maradék vajat egy kisebb edénybe lassú tűzön felolvasztjuk és hozzá csurgatjuk folyamatos keverés mellett a tojássárgájához. Sóval, borssal ízesítjük.

A saláta keveréket jól átmossuk, lecsepegtetjük. Kézzel egy tálba tépkedjük. Erre ráhalmozzuk a rákokat és meglocsoljuk a mártással.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Majonézes, narancsos ráksaláta, tej- és tojásmentesen

Majonézes, narancsos ráksaláta, tej- és tojásmentesen

Elegáns vendégváró, ez a gyorsan elkészíthető narancsos, alkoholos ráksaláta.
Cézár saláta

Cézár saláta

A világ egyik legismertebb salátája a Cézár, amit sajnos csak kevés helyen készítenek az eredeti recept szerint, pedig úgy az igazi, ha szardellával készül.
Görögdinnyesaláta tarjával

Görögdinnyesaláta tarjával

A görögdinnye újabb arcát ismerhetjük meg ebben a távol-keleti ihletésű hússalátában. Az összes alapíz felvonul a tányérunkon ebben a nyári fogásban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.