A köles igazán ezerarcú, édességeket is készíthetsz belőle
2021. November 30.Az életmódváltás egyik fontos része, hogy színesítjük, gazdagítjuk étrendünket olyan alapanyagokkal, amik korábban nem szerepeltek tányérunkon. Köretek közül nekem az egyik, ha nem az első ilyen alapanyag a köles volt, amit eleinte csak a rizs helyettesítésére használtam, hiszen alacsonyabb szénhidrát- és magasabb fehérjetartalma révén jobban passzolt a diétámba.
Ahogy viszont elkezdtem bátrabban mozogni a konyhában, rájöttem, milyen „ezerarcú” hozzávalóról is van szó. A rizs és egyéb gabonák helyettesítésén túl ugyanis szuperül helyt áll édes ételekben is. Legegyszerűbben tejben főtt kását készíthetünk belőle, ha például a reggeli zabkását vagy tejbegrízt szeretnénk variálni, de sütőben akár felfújtat vagy gyümölcsös süteményt is készíthetünk belőle. A személyes kedvencem viszont a vegán „túrógombóc”, amiben a túrót egészen puhára és krémesre főtt kölessel lehet helyettesíteni.
A köles egyébként álgabona, kapható pehely és liszt formájában is, így remek alternatíva kenyér- és süteményreceptekhez is gluténérzékenyek számára.
Jöhet még több köleses édesség? Málnás kölesmuffin
Sült gyümölcsös köles
Hozzávalók (18×25 cm-es tepsihez):
1 ek kókuszolaj
10 dkg száraz köles
20 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs
3 dkg szeletelt mandula
3 dkg pirított kókuszchips
1 ek őrölt fahéj
4 dl (növényi) tej
2 db tojás
6 dkg agavészirup vagy méz
2 ek vaníliaaroma
3 ek mogyoróvaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Egy magas falú tepsit kiolajozunk, majd egyenletesen beleszórjuk az előtte alaposan átöblített kölest. Eloszlatjuk rajta a bogyós gyümölcsöket, a mandulaszeleteket és a kókuszchipset is, majd megszórjuk az egészet fahéjjal.
Külön tálban összekeverjük a tejet a tojásokkal, az agavésziruppal vagy mézzel és a vaníliaaromával. Ezt a folyékony keveréket a gyümölcsös-magvas köles tetejére öntjük, majd az egészet kissé összekeverjük.
A tepsit lefedjük alufóliával és az előmelegített sütőbe tesszük 1 órára. Az utolsó 10 percben levesszük az alufóliát és hagyjuk megpirulni a tetejét.
Langyosra hűlve szeleteljük, és rácsorgatott mogyoróvajjal tálaljuk.
Kapcsolódik:
Tegyük változatosabbá a köreteket: kölest, hajdinát, árpát a tányérra!