
Tegyük változatosabbá a köreteket: kölest, hajdinát, árpát a tányérra!
Az unásig ismert krumpli-rizs-tészta komfortzónát szerencsére egyre többször hagyjuk el, és már az iskolai menzákra is elkezdtek bekúszni a reform jellegű köretek. A durumbúzából nyert bulgur is már előrelépésnek számít, ám ha egyébként sok búzát fogyasztunk, akkor érdemes még inkább elrugaszkodni ettől a gabonafélétől.
A könnyen emészthető, méregtelenítő hatású köles például prebiotikus előnnyel is bír: a hasznos baktériumok meghálálják a fogyasztását. A fluor, kálium, vas és szilícium tartalmú, fehérjedús táplálék aminosavakban is erős, ráadásul hozzásegíti a szervezetet a szerotonin (örömhormon) előállításához is. Köretként gyömbérrel, lestyánnal vagy korianderrel szuper, de fasírtban és sütemény formájában is magunkhoz vehetjük, akárcsak a szintén gluténmentes hajdinát.
A keserűfűféle dióízű magja csíráztatva is értékes táplálék, a koleszterin- és vércukorszintre, illetve a vérnyomásra is jó hatást gyakorol. A rebarbara rokonának termése B1-, B2-, C-, és E-vitamint bőven tartalmaz; köret, dödölle, levesbetét és édesség is készülhet belőle, lisztjéből palacsinta sütése is jó opció.
A gersli néven is futó, rostos árpagyöngy szintén kedvezően emeli meg a vércukorszintet, így a rizs kiváltására kitűnően alkalmas. A hagyományos káposztás ételekhez is bátran javasolható, de a sóletet és a lecsót sem rontjuk el vele. Az idegrendszert és a teljesítőképességet jó irányba billenti, vízhajtó hatású, és a bélbántalmakat is enyhíti ez a gabonaféle, melyhez a zsálya, a kakukkfű és a bazsalikom passzol leginkább.
Etiópiából jön a teff nevű, szintén gluténmentes mag, mely a világon ismert legkisebb gabonaféle. Gyorsan megfő, így köretként hamar az asztalunkra kerülhet. Ásványi anyagokban bővelkedő lisztjéből tészta és mártás, pelyhéből akár édesség is készülhet. A lisztérzékenyek a cirok magját is fogyaszthatják: a kukoricához hasonló csemege vas, magnézium és kálium tartalma impozáns, rostjai pedig az emésztőrendszert kíméletesen sepregetik.
Perzsa