Ribizlis banánkenyér
A banánkenyeret nem lehet megunni. Dúsítható olajos magokkal, készíthető gluténmentesen, télen aszalt, nyáron friss bogyós gyümölcsökkel tehető még izgalmasabbá. Az édes banán és a fanyar ribizli szuper páros, legalább egyszer muszáj megsütni!
Hozzávalók
kb. 10 szelethez- 2 (túl)érett banán
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 0,5 dl tej
- 2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)
- 20 dkg liszt
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 5 dkg nagy szemű zabpehely
- 10 dkg piros ribizli
Elkészítés
A banánokat villával pépesre törjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával, a tejjel és az olajjal.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és a fahéjat. A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd rögtön áttesszük egy hideg tányérra. A lisztes keverékhez adjuk, majd az egészet a nedves hozzávalókhoz, a mwgmosott, leszemezett ribizlihez és a pépes banánhoz forgatjuk.
A masszát közepes méretű (kb. 25×15 cm), sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, a sütési idő második felében letakarhatjuk alufóliával. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átült-e. A kész süteményt a formában hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük fel. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.