Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vörös húsok – fogyasszuk vagy se?

2020. December 14.

A vörös hús veszélyeiről egyre többet hallani. Akik egészségtelen tartják, általában azzal érvelnek, hogy fogyasztása többek közt kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ám a kép ennél jóval árnyaltabb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kiváló fehérje- és B-vitamin-forrás, valamint hosszú idő óta étrendünk egyik fontos összetevője. Mi is akkor az igazság?

 

Mit nevezünk vörös húsnak?

A vörös hús megnevezés alatt általában a tenyésztett emlős állatok húsát értjük, ilyen a sertés, a bárány és a marha. Közkedvelt a paleo életmódot követők körében, és több nemzeti konyha alapfogásainak fontos összetevője. 

 

Mennyit lenne egészséges fogyasztanunk belőle?

A napi ajánlott mennyiség maximum 90 g a szakértők szerint.

 

Milyen pozitív hatásokkal jár a fogyasztása?

Valamennyi vörös hús gazdag fehérjében, telített zsírokban, vasban, cinkben és B-vitaminban. A vas segíti szervezetünk oxigénellátását, és bár fellelhető a leveles zöldségekben, hüvelyesekben és gabonafélékben is, de a vörös húsban található vasat hatékonyabban tudjuk feldolgozni.

A cink az immunrendszerünk működését segíti, megtalálható még halakban, gabonafélékben, hüvelyesekben és a tojásban, ám szintén a húsokból és a halakból tudjuk a legjobban hasznosítani.

A B-vitamin fajtái közül a vörös húsokban a B6 és B12 található meg a legnagyobb mennyiségben. Előbbi az immun-, utóbbi az idegrendszerünket segíti.

 

És melyek a rizikófaktorok, veszélyek?

Túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták nemcsak a cukorbetegség, hanem a szívbetegségek és rákos megbetegedések kialakulásának megnövekedett kockázatával is. Ez a kockázat főleg a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásakor jelentkezik, ilyenek a virslik, kolbászok, szalámik és egyéb húskészítmények.

A nyers vörös húsok veszélyes baktériumokat hordozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk, kezeljük és készítsük el. Mindig alaposan mossunk kezet, ha nyers hússal dolgozunk, és a kész ételeket ne melegítsük újra egynél többször.

 

Forrás: Diabetes.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!