Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon ugyanannyi tápanyag van a fagyasztott gyümölcsben, mint a frissben?

2022. February 1.

A friss, lédús gyümölcs nyáron a piacról vagy a kertből nagyszerű dolog, de mihez kezdhetünk most, a tél második felében? Alma, téli körte és déligyümölcsök természetesen kaphatók, de ilyentájt mégis gyakrabban nyúlunk a boltban a fagyasztott gyümölcsös tasakok után. 

A fagyasztott élelmiszerek kétségtelen előnye a frissekkel szemben, hogy tovább elállnak, és ha van otthon fagyasztónk, a tárolásuk is egyszerűbb. Elterjedt azonban az a nézet, hogy nem annyira táplálóak és egészségesek, mint a frissek. Jó hír, hogy ez csak tévhit, nincs így, sőt sokszor pont az ellenkezője igaz. A fagyasztásra szánt gyümölcsöket – és zöldségeket – éppen megérett állapotukban szedik le, majd konzerválják fagyasztással, a folyamat során szerencsére a tápanyag- és vitamintartalom nem csorbul. A frissen eladott gyümölcsöket és zöldségeket viszont sokszor félig éretlen állapotban szedik le, és szállítás közben, illetve a bolt polcán érnek be. Így eleve nem lesz olyan magas a tápanyagtartalmuk, mintha a termés a napon, a növényen érne be. Emellett megvétel után és fogyasztás előtt még tovább is érnek, ezáltal a legtöbb gyümölcs tápanyagtartalma csökkenésnek indul. 

 

Tipp: Eszel elég gyümölcsöt egy nap? Ha nem, ideje változtatni! 

 

A fagyasztott gyümölcsök másik előnye lehet, hogy kevesebb vegyszerrel találkoznak, mint a frissek. A bio gyümölcsöket kezeljük most külön, nézzük a hagyományos fajtát! Amíg le nem szedik, tételezzük fel, hogy a majdani fagyasztott és a friss gyümölcs ugyanannyi vegyszerrel találkozik. A fagyasztott azonban ennél többel nem is érintkezik, hiszen erre a fagyasztás során nincs szükség. A friss viszont gyakran kap egy újabb adagot, hogy jobban tűrje a szállítás és tárolás viszontagságait.

 

Ez is érdekelhet: 

Így szabadítsd ki a héjból a gránátalma magjait

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
Tuti tipp, hogy egészséges reggelivel indítsuk a napunkat: együnk fagyasztott brokkolit!

Tuti tipp, hogy egészséges reggelivel indítsuk a napunkat: együnk fagyasztott brokkolit!

Rengeteg módon felhasználhatunk egy zacskó fagyasztott brokkolit, ezzel egy kis zöldet és nagyon sok egészséget csempészve a napunkba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!