Vörös húsok – fogyasszuk vagy se?
2020. December 14.A vörös hús veszélyeiről egyre többet hallani. Akik egészségtelen tartják, általában azzal érvelnek, hogy fogyasztása többek közt kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ám a kép ennél jóval árnyaltabb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kiváló fehérje- és B-vitamin-forrás, valamint hosszú idő óta étrendünk egyik fontos összetevője. Mi is akkor az igazság?
Mit nevezünk vörös húsnak?
A vörös hús megnevezés alatt általában a tenyésztett emlős állatok húsát értjük, ilyen a sertés, a bárány és a marha. Közkedvelt a paleo életmódot követők körében, és több nemzeti konyha alapfogásainak fontos összetevője.
Mennyit lenne egészséges fogyasztanunk belőle?
A napi ajánlott mennyiség maximum 90 g a szakértők szerint.
Milyen pozitív hatásokkal jár a fogyasztása?
Valamennyi vörös hús gazdag fehérjében, telített zsírokban, vasban, cinkben és B-vitaminban. A vas segíti szervezetünk oxigénellátását, és bár fellelhető a leveles zöldségekben, hüvelyesekben és gabonafélékben is, de a vörös húsban található vasat hatékonyabban tudjuk feldolgozni.
A cink az immunrendszerünk működését segíti, megtalálható még halakban, gabonafélékben, hüvelyesekben és a tojásban, ám szintén a húsokból és a halakból tudjuk a legjobban hasznosítani.
A B-vitamin fajtái közül a vörös húsokban a B6 és B12 található meg a legnagyobb mennyiségben. Előbbi az immun-, utóbbi az idegrendszerünket segíti.
És melyek a rizikófaktorok, veszélyek?
Túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták nemcsak a cukorbetegség, hanem a szívbetegségek és rákos megbetegedések kialakulásának megnövekedett kockázatával is. Ez a kockázat főleg a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásakor jelentkezik, ilyenek a virslik, kolbászok, szalámik és egyéb húskészítmények.
A nyers vörös húsok veszélyes baktériumokat hordozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk, kezeljük és készítsük el. Mindig alaposan mossunk kezet, ha nyers hússal dolgozunk, és a kész ételeket ne melegítsük újra egynél többször.
Forrás: Diabetes.co.uk