Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon honnan kapta nevét a Stroganoff-marharagu?

2022. May 29.

A Stroganoff marharagu és annak számtalan vega variációja a világ egyik legelterjedtebb melengető fogása. Habár neve és eredete orosz, az étel elkészítési technikája, íze és hozzávalói alapján inkább a francia konyhából merít. Sokan magyar eredetű fogásnak tartják helytelen módon, mivel valójában orosz eredetű. Marhahússal, gombával, marha alaplével és tejföllel készül, az eredeti recept nem tartalmazott se paprikát, se hagymát, hanem mustáros ízvilágú volt. A legendák szerint egy, a nagy hatalmú Stroganoff család alkalmazásában álló francia séf kreálmánya, a francia és orosz konyha korai fúziója. Franciaország és Oroszország között számos szoros családi, politikai, kereskedelmi kapcsolat volt a bolsevik forradalomig, így jöhetett létre ez az összeurópai fogás.

Honnan ered pontosan?

Állítólag Pavel Alekszandrovics Sztroganov báró számára készült az étel. A báró fogsora nem volt túl jó állapotban, ezért a szakácsa apróra vágott marhahúst kevert tejszínes szószba. A recept először 1871-ben jelent meg egy orosz szakácskönyvben, és gyorsan széles körben elterjedtté vált. Ahogy sok orosz vándorolt ki egy jobb élet reményében az Egyesült Államokba, magukkal vitték a receptet, így vált ismertté Amerikában is. Angol nyelvű szakácskönyvben 1932-ben jelent meg először, de nyugaton igazán kedveltté csak a második világháborút követő években vált.

Tipp: Levest is főzhetsz Stroganoff módra! 

Ki volt Sztroganov báró?

Egy odesszai újság szerint nem Pavel volt a névadó, hanem a család egy másik tagja, Alekszander Grigorjevics, aki Odesszában élt 1891-ben bekövetkezett haláláig. A legenda szerint az alkalmazásában álló szakács amolyan nyílt napokra kreálta az ételt. Ezeket a nyílt napokat úgy kell érteni, hogy a báró vendégül látott bárkit annak társadalmi és anyagi helyzetére való tekintet nélkül. A báró egyébként amellett, hogy katona és mérnök volt, támogatta a művészeteket is. 40 év alatt 116 festményt gyűjtött össze magának. Az egész család nagy műkedvelő volt, 400 éves történelmük alatt több ezer művészeti alkotás került a gyűjteményükbe, amelyeket vagy vásároltak, vagy az ő megbízásukból születtek. A családról még egy művészeti stílusirányzatot is elneveztek, annyira nagy volt a jelentőségük, továbbá nekik köszönhető több korai orosz vasútvonal elkészülte, sőt még egyetemek alapításában is részt vettek.

Kapcsolódik: 

Kevés mosogatás, finom ízek: Egyserpenyős marha Stroganoff

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!