Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt a 6 ételt kerüld egy étteremben, ha kedves az életed

2022. May 24.

Egy ételmérgezésekkel kapcsolatos, polgári peres eljárásokban mozgó amerikai ügyvéd, Bill Marler 25 évnyi munkatapasztalatát összegezve közkinccsé tette, mi az a hat étel, amit nemhogy étteremben, de szerinte inkább sehol se együnk meg még, hacsak nem vagyunk száz százalékig biztosak a frissességükben!

Bill Marler pedig valószínűleg nem a levegőbe beszél, nem egy esetet ismerhetett meg töviről-hegyire. Gyomorrontások, e-coli baktériumos fertőzések, vírus kitörések okait tanulmányozva, okulva mások szerencsétlenségéből állított össze egy listát, hogy milyen ételeket kerül el jó messzire. Ezek egyébként több szempontból is egybevágnak az egészségügyi szaklapok figyelmeztetéseivel. (Marler egyébként több mint 600 millió dollárnyi kártérítést nyert meg eddig ügyfelei számára.)

Nyers osztriga

Bill Marler saját statisztikája szerint az elmúlt öt évben sokkal több kagyló okozta mérgezéssel találkozott, mint az azt megelőző két évtizedben. Az ok: az egyre melegedő vizek. (Bár tudjuk, a globális felmelegedés nem létezik Trump szerint.) Ahogy a világ óceánjai egyre melegednek, úgy válnak egyre vonzóbbá a különböző mikroorganizmusoknak, amiket aztán boldogan nyel le az ember az osztrigával együtt.

Előre szeletelt/tisztított gyümölcsök és zöldségek

„Úgy kerüljétek el, mintha leprásak lennének!” – tanácsolja Marler. Az ok egyszerű: minél több ember vesz részt az előkészítési folyamatban (szedés-pakolás-mosás-pucolás-vágás), annyiszor hatványozódik a fertőzés esélye meg.

Nyers kelbimbó

A kelbimbó és rokonai okozta fertőzések meglepően gyakoriak. Szalmonella, e-coli…csak kettő a legjellemzőbb 30 baktériumfertőzésből az elmúlt két évtizedben. Olyan sokszor történik meg, hogy kétszer is meg kell gondolni a kelbimbó hőkezelés nélküli fogyasztását.

Véres húsok

Bocsi, séfek és ínyencek! Ha valaki biztosra akar menni, minimum médium-átsültre kéri a sztéket. Csak a masszív 160 fokos sütési hőmérséklet nyírja ki a szalmonellát meg az e-colit. 

Nyers tojás

Aki nem hiszi, nézzen utána, micsoda szalmonella járványok tomboltak a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején. Mára már jóval kisebb az esélye ugyan a fertőző tojásoknak, de azért messze nem elhanyagolható!

Pasztőrözetlen tejek és hőkezelés nélküli gyümölcslevek

Egyre nagyobb divat övezi a nyers tejeket és gyümölcsleveket – mondván a hőkezelés értékes tápanyagokat öl ki belőlük. Ha ez valamennyire igaz is, messze nem veszélyes – míg a nyers italok rendkívül azok. Olyan biztonsági rést hagyunk, ami feleslegesen megnöveli a vírusok, baktériumok és paraziták terjedésének esélyét. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot.

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Forrás: mashed.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Egy pincér mesél arról, őt milyen furcsa kérésekkel találták meg

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!