Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ilyen egy étteremkritikus munkája

2019. augusztus 10.

Sokunknak tűnhet úgy, hogy az étteremkritikus szakma a nagybetűs álommunka. Hiszen csak éttermekbe kell járni, jókat enni-inni, újdonságokat kipróbálni, majd papírra vetni a tapasztalatokat. Persze ha jobban utánajárunk, rögtön kiderül, hogy ennél azért sokkal összetettebb a munkakör. Cikkünkben amerikai szakemberek mesélik el, hogy milyen is az élet étteremkritikusként.  

 

Akár napi 10 étterembe is el kell menni

Sok kritikus messze túlteljesíti a napi három étkezést, ennyi evés pedig már minden, csak nem élvezet. Természetesen 8-10 főételt képtelenség elfogyasztani, így gyakran csak csipegetnek, és éppen csak pár falatot esznek minden fogásból.

 

Sokan nem írják le a negatív tapasztalatokat 

Számos étteremről lehet lehúzós értékeléseket olvasni, de nem mindenki szeret konfrontálódni, negatív benyomásokról írni. Vannak kritikusok, akik a csalódásaikat inkább megtartják maguknak. 

 

Véleményüknek komoly következményei lehetnek

Egy amerikai weboldal szerzője elmesélte, hogy ő maga is meglepődött, mekkora ereje lehet a beszámolóinak. Egy frissen nyílt étteremről írta meg nem túl pozitív tapasztalatait, majd a cikket pár nappal később lehozta egy igencsak olvasott weboldal. Mindez komoly következményekkel járt: az ominózus étterem néhány héttel később bezárt.

 

Egy jó kritika viszont csodákra képes

Ahogy rossz kritikákkal be lehet záratni éttermeket, úgy egy jó kritika hatása éppen olyan erős lehet. Volt rá példa, hogy a tulajdonos már fontolgatta étterme bezárását, ám egy éppen időben megjelenő pozitív kritika annyira fellendítette a forgalmat, hogy mégsem kellett lehúznia a rolót. 

 

Ha felismerik, oda az objektív kritika

Előfordul, hogy az erre nyitott éttermek bizony felismerik a hozzájuk ellátogató kritikust. Ilyenkor annyi a gondosan óvott inkognitónak, a szakembernek egészen más fogadtatásban lesz része, mint az átlagos vendégeknek. Így aztán nem is tud pártatlan és objektív kritikát megfogalmazni az adott helyről, tehát tulajdonképpen feleslegesen töltötte az idejét az étteremben. 

 

Fel kell készülni

A munka nem abból áll, hogy elmegyünk enni. Egy becsületes kritikus alaposan felkészül az olyan ételekből, amelyek ismeretlenek számára. Ez különösen igaz a különböző idegen országok ételeit kínáló éttermekre, hiszen nagyon kellemetlen lenne, ha egy számára ismeretlen nemzeti fogást megalapozatlan kritikával illetne.

 

Nem olyan könnyű megélni belőle

A legtöbb étteremkritikus csupán mellékfoglalkozásként űzi tevékenységét, főállás mellett írják cikkeiket.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Egy pincér mesél arról, őt milyen furcsa kérésekkel találták meg

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!