Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nem mindegy, hogy fehér vagy fekete a pattanásod!

Minden életkorban előjöhetnek ezek a bosszantó csúfságok.
2022. March 24.

Nem dőlhetünk hátra, ha már túl vagyunk a tinikoron – bármikor kicsúcsosodhat az orrunk hegyén vagy bármilyen látható, esetleg kevésbé szem előtt lévő felületen egy pattanás. Az aknés bőr főleg a fiatalok életét keseríti meg, de van, aki hosszú évekig küzd ezzel a problémával, sőt: még az orvoshoz is eljut vele. Az emberek 85 százaléka érintett a kérdésben, ám azzal nincs mindenki tisztában, hogy jelentősége van annak, hogy milyen színben pompázik az utált bigyó. Illetve, hogy milyen kezelést kívánnak a randábbnál randább pattanások: nem mindegy, hogy vörös duzzanatok, illetve fehér vagy fekete tokok gyűltek be a bőrön. Az utóbbi kettőt illetjük mitesszer névvel, melyek többsége az arcon – főleg az orron – jelenik meg, de a vállakon is akadhat belőlük. A fájdalmas, vörös gumókban pedig genny feszül.

Fontos az alapos tisztálkodás, ám azt is jó tudni, mi más okozhatja még a fenti problémákat. A fekete közepűek a nyitott mitesszerek – ezek a mirigyek a szokásosnál szélesebb szájúak. Dugulásig telve vannak faggyúval, keratinnal és hámlott bőrrel, ráadásul végbement rajtuk egy kémiai reakció is, aminek a sötét színüket köszönhetik.

Tipp: Van még ilyen, hogy ricinus olaj?

A fehér tetejűek hasonló tartalmúak, ám nem nyíltak ki olyan szélesre – talán egy pirinyó rés van csak rajtuk. A levegő így alig jut a tüszőbe, ezért az ott összegyűlt anyag sem oxidálódhatott még.
Az akné elleni fő fegyverünk a következetesség – sajnos azonnali gyógymódot még nem találtak fel erre a problémára. Nincs diéta sem, ami igazán segítene, a rendszeres radírozás pedig néha többet árt, mint használ, ugyanis itt nem kimondottan piszokról van szó – így csak a bőrünk érzékenységét fokozzuk. Amit tehetünk, az az, hogy az olaj-alapú kozmetikumokat hanyagoljuk – ezektől könnyebben eltömődnek a pórusok. A vizes alapú is bőven elég lesz egy aknés bőrre.

Idő kell ahhoz, hogy megszabaduljunk ezektől a nyavalyáktól – még egy benzoil-peroxidos kezelés is csak lassan tud hatni. Ez a kémiai eljárás csökkenti a tüszők eltömődését, és meg is előzi a mitesszerek kialakulását. Az A-vitaminból előállított retinoidok sem csodaszerek, ám néhány fajta mutat jó eredményt: a tretinoin, az adapalén és a tazarotén is szépen segít ürülni a dugókat. Némelyik okozhat bőrirritációt, ezért óvatosan kell bánnunk velük.

Mitesszeres bőr esetén még valamilyen antibiotikum is bevethető, ami nem csak az elfertőződött területeken hatékony. Cisztás akné esetén már izotretinoin javasolt, ám ez az A-vitamin származék számos mellékhatást hozhat magával. Ilyenkor havi rendszerességű vérvizsgálatot írnak elő, és a kúra ráadásul jó hosszú lesz.
Természetesen ki is nyomhatóak a dugók, ám ezt jobb szakemberre bízni. Kaphatóak fém eszközök is, melyek az eltávolítást segítik – mondanunk sem kell: a fertőtlenítés kulcsfontosságú. Gyulladt duzzanat esetén inkább ne próbálkozzunk nyomkodással, ugyanis a bőrsérülésre ekkor nagyobb esély van.

Erről is olvasnál?

Elégedetlen vagy a bőröddel? Már arc-szakértőhöz is fordulhatsz!

Perzsa
Forrás: verywellhealth.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Scarlett Johansson új szerepben: a színésznő márciustól beszállt a szépségiparba!

Scarlett Johansson új szerepben: a színésznő márciustól beszállt a szépségiparba!

Quinoás vagy komlós krém a tehetséges hírességtől, jöhet?
Jéggömbökkel a szépségért, ezt nem láttuk jönni!

Jéggömbökkel a szépségért, ezt nem láttuk jönni!

Hűvös arcápolási mód, ami még a tél után is jól esik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!