Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: unsplash

Sosem hinnéd, hogy ezek a finomságok ételmérgezést okozhatnak!

2022. May 21.

Ezen a listán biztos lesz olyan étel, amiről nem gondolnád, hogy ételmérgezést okozhat. Pedig de. 

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a málna, az szeder és társai egészségesek és kitűnő antioxidánsok, de egyenetlen felületük, sok repedéssel, ami bizony felfogja a szennyeződéseket (például az állati ürüléket), a növényvédőszer-maradványokat és a káros baktériumokat is. Éppen ezért ezeket a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni.

Nyers tojás

A tojás szuperegészséges, hiszen minden benne van, ami a csirkeembrió fejlődéséhez szükséges, ugyanakkor a nyers tojás a szalmonella-fertőzés melegágya. A szalmonella a a tojáshéj kialakulása közben szaporodik, ezért soha nem szabad félnyers vagy nyers tojást enni, bár számos klasszikus receptben szerepel.

Darált marhahús

Lehet, hogy anyukád készíti a legjobb fasírtot, apád pedig a legjobb hamburgert, de a darált marha- és a csirkehús előkelő helyen áll az ételmérgezést okozó élelmiszerek listáján. Éppen ezért a húst mindig addig süsd, amíg jól át nem sül, és a sütési hőmérséklet soha ne maradjon 70 fok alatt. 

Felvágottak és lágy sajtok

A többség szívesen tölti fel a hűtőjét mindenféle szeletelt felvágottal, ezek azonban nem veszélytelenek. A listeria monocytogenes baktérium sajnos gyakran üti fel a fejét ezekben a csemegehusikban, akárcsak a lágy sajtokban, pl. a brie sajtban. 

Rizs

Lehet, hogy ez újdonság számodra, de a rizs egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek a nagy valószínűség szerint okoznak ételmérgezést, méghozzá egy baktérium miatt, amely ellenáll a hőnek, és így főzés után is túlél. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor ez a baktérium iszonyú gyorsan elszaporodhat, és nagyon megbetegít. A rizst a főzés után 2 órán belül hűtőszekrénybe kell tenni, és az el nem fogyasztott rizst három nap múlva ki kell dobni.

Mennyire kockázatosak a leárazott élelmiszerek?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

"Persze sok dologtól függ, de így is segítség lesz, ígérem!"

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!