Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha fontos fogaink épsége, csak óvatosan az alábbi ételekkel

2020. július 24.

Fogaink állapota sokat elárulhat arról, hogy miket szoktunk enni, és sajnos bőven akadnak olyan élelmiszerek, amelyek különösen károsak. Ártó hatásuk jele lehet a fogakat elszínező lepedékképződés vagy fogínybetegség. Tehát nemcsak rendszeres és alapos fogmosással, illetve fogselyem használatával gondoskodhatunk fogaink egészségéről, hanem étrendünk helyes megválasztásával is. Jöjjenek olyan ételek, amelyekkel szemben fő az óvatosság.

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukoricánál a leggyakoribb problémát pont a nem kipattogott kukoricaszemek jelentik. Ha erősen rájuk harapunk, könnyen lepattanhat a fogunk egy darabja. A héjdarabok pedig a fogak közé szorulva fogínybetegségeket idézhetnek elő.

Szárított gyümölcsök

Bár más mérce szerint rendkívül egészségesek a szárított gyümölcsök, fogainkra nézve sajnos katasztrofálisak lehetnek. Nemcsak rendkívül magas koncentrált cukortartalmuk miatt, hanem azért is, mert ragacsos állaguknak köszönhetően könnyen beragadnak az őrlőfogak közé. Ez idővel fogszuvasodáshoz vezethet.

Energiaitalok

Sokan, sok helyen leírták már, hogy mennyire egészségtelenek az energiaitalok, és ezen a listán sem ok nélkül szerepelnek. A legtöbbnek nagyon magas a cukortartalma, valamint rendkívül savasak is, így erősen károsítják a fogzománcot.

Gyümölcskonzervek

Attól, hogy szerepel a nevükben a gyümölcs szó, még nem lesznek egészségesnek mondható élelmiszerek. Különösen igaz ez a gyümölcskonzervekre, amelyek általában jelentős mennyiségű cukor és szirup hozzáadásával készülnek.

Gumimacik

A cuki medvékkel és társaikkal hasonló a probléma: tele vannak cukorral, savasak és hozzáragadnak a fogainkhoz.

Húsok BBQ szósszal

Rossz hír a grillszezon közepén, de muszáj megemlíteni. A barbecue szósz fogaink nagy ellensége, mivel karamellizált cukrot tartalmaz.

Müzliszelet

Ez pedig az egészséges snackek kedvelőinek lehet rossz hír. Habár a müzliszeletek tele vannak rostokkal és ásványi anyagokkal, a bolti müzliszeletek gyakran rengeteg cukrot tartalmaznak. Illetve nem egy fog tört már le, miközben túl jóízűen harapott bele valaki a müzliszeletébe…

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehér fogak kávézás mellett is

Fehér fogak kávézás mellett is

5 tuti tipp következik.
Ez a 6 étel sárgítja a fogakat

Ez a 6 étel sárgítja a fogakat

Ez a lista több, mint elkeserítő. Mert igazán kedvelt élelmiszerekről van szó

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!