Vajdasági ételek, amelyeket meg kell kóstolnod
A vajdasági konyhát több évtizede formálják a helyi szerb és balkáni behatások, így napjainkra a hagyományos magyar konyha mellett a délvidéki éttermek kínálatában és a családok vasárnapi asztalán egyaránt megjelentek a klasszikus, magyaros fogások, a helyi hagyományos ételek és a balkáni konyha legjobbjai is. Halászlé, vajajja és csevapcsicsa – ezeket mind érdemes megkóstolni, ha Magyarkanizsán járunk.
Kanizsán nemcsak állomás, hanem halászlé is van
Magyarországon Szeged és Baja hallatán mindenkinek a halászlé jut eszébe, pedig van egy település a Délvidéken, ahol hasonló hagyományokkal és népszerűséggel készül a helyi kanizsai halászlé. A frissen fogott dévér, kárász és ponty mind kiváló az alapléhez, harcsával főzik készre, majd gyufatésztával tálalják.
Balkáni fogás a magyar konyhában
A balkáni térség egyik, ha nem a leghíresebb étele a csevap, amit a török hódoltság hagyományozott a délszláv népekre. A darált húsból készült fogás mára a helyi magyar családok számára sem idegen, és a vajdasági éttermekben is kapható. Az igazi bosnyák recept szerint marha- és birkahúsból készítik, a délvidéki verzióban viszont sertésdagadóra cserélik a bárányt, de a szerbekhez hasonlóan lila hagymával, ajvárral is tálalják. Aki viszont a hagyományosabb ízeket kedveli, kérheti a csevapot kajmakkal, amely egy jellegzetes szerbiai túró.
Vajalja vagy vajajja?
Reggelire kolbásszal és kenyérrel – vagy csak önmagában fogyasztva – igazi hagyományos kanizsai étel a vajalja. Az egyszerű ételhez semmi más nem kell, csak vaj, liszt és só – előbbit lassú tűzön olvasztják meg, majd hozzáteszik a lisztet, megpirítják benne, végül ízlés szerint sózzák. A sűrű lisztes-vajas keveréket ezután hidegen, szeletelve tálalják. A vajalját (amit Délvidéken sokan vajajjaként emlegetnek) a legtöbben a piacon szerzik be, ahol a sajtpultokból kapható.
A pirospaprika por és pehely
A magyaros ételek alapvető alkotóeleme a pirospaprika – a Vajdaságban is. A szerb konyhában viszont a por állagú fűszer mellett csípős paprikapelyhet használnak, ez a szudzsuk. Mára a délvidéki magyarság fűszeres polcáról sem hiányozhat.
Csevapcsicsa recept
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg marhahús (nyak vagy lapocka)
40 dkg sertéshús (dagadó)
2 dkg só
bors ízlés szerint
1 teáskanál szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma
A húsokat felcsíkozzuk, összekeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és az áttört fokhagymával, 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A pihentetés után a fűszeres húsokat ledaráljuk, először nagyobb lyukú húsdarálón, utána pedig egész apró lyukú rostán. A darálás után még kb. 20 percen keresztül gyúrjuk, összedolgozzuk, majd kb. 3 dkg-os hengereket formázunk a masszából. Grillen 4-5 perc alatt készre sütjük. Ajvárral és lila hagymával tálaljuk. Az eredeti bosnyák recept szerint 80 dkg marhahúst és 20 dkg birkahúst használunk.
Tiszai halászlé recept
Hozzávalók (4 személyre):
Alaplé recept:
50 dkg apróhal (dévér, kárász, ponty halvég)
3 fej vöröshagyma (40 dkg)
1 db csípős paprika
1 db paradicsom
só
továbbá:
80 dkg ponty- és haracsafilé
A hozzávalókat lassú tűzön, 1 óra alatt összefőzzük, majd a megfőtt alaplevet szűrőn keresztül lepasszírozzuk. Az így kapott alaplevet meghintjük 1 kanál őrölt pirospaprikával, amennyiben szükséges, még sóval és borssal ízesítjük, majd újraforraljuk.
Miután az alaplé felforrt, beletesszük a 2×2 cm-es kockára vágott halfilét, majd lassú tűzön, kb. 20 perc alatt összefőzzük. Gyufatésztával tálaljuk.
Receptek: Szajkó Ferenc mesterszakács, Magyarkanizsa