Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? Nem csak a narancs tartalmaz sok C-vitamint – íme a lista egészen meglepő élelmiszerekkel!

2020. május 10.

A vitaminok – köztük a C-vitamin – pótlására, illetve a rendszeres bevitel fontosságára általában az őszi-téli időszakban szokták fokozottan felhívni a figyelmünket. Ebben az évben, köszönhetően a vírushelyzetnek, a tavaszi-nyári hónapokban is elengedhetetlen immunrendszerünk felturbózása. A készen kapható vitaminkészítmények egyszerűen bevehetők és praktikusak, ám ha tehetjük, próbáljuk meg élelmiszereinkből, azaz természetes forrásokból fedezni a napi szükséges mennyiség egy részét. Jó hír, hogy C-vitamin nem csupán a narancsban van, mutatjuk, mi mindenből válogathatunk. 

 

1. Papaya 

Az egzotikus gyümölcs 1 csészéjében 60,9 mg C-vitamin található. Nagyobb hipermarketekben beszerezhető, de ha nem jutunk hozzá, bőven van más lehetőség is a vitaminraktárak feltöltésére. 

 

2. Kaliforniai paprika 

Egy csésze nyers paprika 120-190 mg C-vitamint tartalmaz. Töltve, sütve vagy nyersen, salátába téve is mennyei. 

 

3. Eper 

Pont szezonja van, ráadásul még C-vitaminban is gazdag! 1 csésze gyümölcsben 60 mg található. 

 

4. Brokkoli 

1 csésze főtt brokkoli 102 mg C-vitamint tartalmaz. Persze süthetjük is, ha úgy jobban kedveljük. 

 

5. Ananász 

1 csésze gyümölcs 48 mg C-vitaminnal járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát, smoothie-t, turmixot. Grillen is átsüthetjük, sőt főételbe is kerülhet. 

 

6. Kelbimbó 

Csészénként 96 mg C-vitamint tartalmaz. Olívaolajjal és parmezánnal megsütve ellenállhatatlanul finom. 

 

7. Kivi 

Egy közepes méretű gyümölcsben 64 mg C-vitamin található. Gyümölcssalátába darabolva a legfinomabb. 

 

8. Fodros kel 

A nálunk is egyre népszerűbb fodros kel sem panaszkodhat a maga csészénkénti 53 grammjával. Olajon ropogósra sütve-pirítva lesz igazán ízletes. 

 

9. Karfiol 

Egy csésze nyers karfiol 21 mg C-vitamint tartalmaz. Sokoldalú zöldség: leves, főétel vagy köret is lehet belőle. 

 

10. Paradicsom 

Lassan itt az igazi dömping! 1 közepes paradicsomban 34 mg C-vitamin van, ezért (is) érdemes sokat fogyasztani belőle. 

 

Forrás: The Healthy 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?