Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tempeh – ismered ezt a növényi fehérjeforrást?

2022. January 31.

Amíg a tofu már egy széles körben elterjedt és szinte bárhol kapható olcsó növényi fehérjeforrás lett, addig a szintén szójából, de más módszerrel készült tempeh még kevéssé ismert hazánkban. Reményeim szerint hamarosan nagyobb népszerűségnek örvend majd, hiszen mivel ez az egész szójabab fermentálásával készült, így magasabb a fehérje-, vitamin- és rosttartalma, és összességében egészségesebb a tofunál és a legtöbb húshelyettesítőnél. Mivel B–12-vitamint is tartalmaz, így fogyasztása kifejezetten ajánlott a vegán táplálkozást folytatók számára. 

Habár én nem tartozom közéjük, de sok-sok éve nem fogyasztok már sertéshúst, így egy recept kapcsán kezdtem el keresgélni pár évvel ezelőtt növényi alapú „bacon” helyettesítők után. Ekkor találtam rá a tempeh-re, amit azóta előszeretettel használok nemcsak erre a célra, de szendvicsekbe, buddha-tálakhoz vagy akár salátafeltétként is. 

Az egyik kedvenc felhasználási módom a lenti szuper egyszerű, de annál finomabb vegán BLT, azaz bacon-lettuce-tomato (bacon-saláta-paradicsom) szendvics, ami húsos verzióban igazi klasszikusnak számít Amerikában.

 

Témába vág: A tofuból akár rántottát is készíthetsz 

 

Vegán BLT szendvics

 

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

50 ml szójaszósz

1 ek folyékony füst

1 ek juharszirup

1 ek olívaolaj

½ kk himalája só

1 kk őrölt füstölt paprika

5 dkg tempeh

2 szelet kovászos kenyér

80 ml vegán majonéz

4 db szívsalátalevél

1 db paradicsom

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

A „bacon ízhez” elkészítjük a pácot. Összekeverjük a szójaszószt a folyékony füsttel, juharsziruppal, olívaolajjal, sóval és füstölt paprikával. A tempeh-t vékony szeletekre vágjuk, majd néhány percre beáztatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Eközben a kovászos kenyérszeletek egyik oldalát megkenjük vékonyan majonézzel, majd egy szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk a majonézes oldalt.

Ezután vastagabban megkenjük a másik oldalt is majonézzel, majd rásorakoztatjuk a salátaleveleket, a felszeletelt paradicsomot az elkészült tempeh bacont és végül a másik szelet kenyeret. Azonnal fogyaszthatjuk is.

 

Ezt a receptet is érdemes kipróbálnod: 

Teriyaki tempeh

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Cikkünkben magyaros ízvilágú, vöröslencséből készített receptet is mutatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!