Tempeh – ismered ezt a növényi fehérjeforrást?
2022. January 31.Amíg a tofu már egy széles körben elterjedt és szinte bárhol kapható olcsó növényi fehérjeforrás lett, addig a szintén szójából, de más módszerrel készült tempeh még kevéssé ismert hazánkban. Reményeim szerint hamarosan nagyobb népszerűségnek örvend majd, hiszen mivel ez az egész szójabab fermentálásával készült, így magasabb a fehérje-, vitamin- és rosttartalma, és összességében egészségesebb a tofunál és a legtöbb húshelyettesítőnél. Mivel B–12-vitamint is tartalmaz, így fogyasztása kifejezetten ajánlott a vegán táplálkozást folytatók számára.
Habár én nem tartozom közéjük, de sok-sok éve nem fogyasztok már sertéshúst, így egy recept kapcsán kezdtem el keresgélni pár évvel ezelőtt növényi alapú „bacon” helyettesítők után. Ekkor találtam rá a tempeh-re, amit azóta előszeretettel használok nemcsak erre a célra, de szendvicsekbe, buddha-tálakhoz vagy akár salátafeltétként is.
Az egyik kedvenc felhasználási módom a lenti szuper egyszerű, de annál finomabb vegán BLT, azaz bacon-lettuce-tomato (bacon-saláta-paradicsom) szendvics, ami húsos verzióban igazi klasszikusnak számít Amerikában.
Témába vág: A tofuból akár rántottát is készíthetsz
Vegán BLT szendvics
Hozzávalók (1 adaghoz):
50 ml szójaszósz
1 ek folyékony füst
1 ek juharszirup
1 ek olívaolaj
½ kk himalája só
1 kk őrölt füstölt paprika
5 dkg tempeh
2 szelet kovászos kenyér
80 ml vegán majonéz
4 db szívsalátalevél
1 db paradicsom
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A „bacon ízhez” elkészítjük a pácot. Összekeverjük a szójaszószt a folyékony füsttel, juharsziruppal, olívaolajjal, sóval és füstölt paprikával. A tempeh-t vékony szeletekre vágjuk, majd néhány percre beáztatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Eközben a kovászos kenyérszeletek egyik oldalát megkenjük vékonyan majonézzel, majd egy szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk a majonézes oldalt.
Ezután vastagabban megkenjük a másik oldalt is majonézzel, majd rásorakoztatjuk a salátaleveleket, a felszeletelt paradicsomot az elkészült tempeh bacont és végül a másik szelet kenyeret. Azonnal fogyaszthatjuk is.
Ezt a receptet is érdemes kipróbálnod: