Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Négynapos tészta, rizs a hűtőben? Ne edd meg, bele lehet halni!

2022. September 24.

Azt nyilván mindannyian tudjuk, hogy ha a húsos kaja sokáig áll, akkor az már emberi fogyasztásra alkalmatlan lesz – ám mi a helyzet a körettel? A rizs és tészta, mint szénhidrátok szemre ártalmatlannak látszanak, akár még négy-öt nap elteltével is, ám ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Sajnos az állott köret elfogyasztása akár súlyos májkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet…  

De mi is rejlik a háttérben? Ha tudod, mit okoz a Bacillus cereus jelenléte, akkor nem várod ki, amíg ez a tok nélküli baktérium elszaporodik. A spóraképző kórokozó nem is annyira ritka: a talajban, ennivalóban, illetve a bélben is megtalálható. Állatok, a házi por és a növények is otthonául szolgálhatnak. Ez a bacilus is hasznosítja az élelmiszerek tápanyagát: rizs, tejtermék, fűszer, száraz ételek és zöldségek is megfelelnek a számára. Néhány törzse probiotikus, ám van olyan is, amely mérgező hatással rendelkezik. Ha nem megfelelően tárolod a kaját, akkor elszaporodik és akár még végzetes is lehet a szervezet számára…  

Nem minden ártalmatlan, ami annak látszik: Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját? 

2005-ben egy ötgyerekes család lett rosszul egy négynapos tésztasaláta elfogyasztása után. A pénteken elkészített ételt egy szombati piknikre vitték el, majd a maradékot hazatérve a hűtőbe tették, mondván: jó lesz az későbbre is. Hétfő este vacsorának viszont már megártott – a hányó srácokat kórházba is kellett szállítani. A legfiatalabb gyerek bele is halt a rosszullétbe, egy nagyobb testvére pedig májkárosodást szenvedett.

2011-ben pedig egy húszéves belga egyetemista járt hasonlóan: a paradicsomszószos spagetti sokadjára csak kifogott rajta. A korábban lefőzött tésztát az ötödik napon melegítette újra, ám aznap egy időre kint hagyta a pulton a fogást. Hasmenés, alhasi fájdalmak és erős hányás rohanta meg, az éjszakát pedig már nem élte túl. Ezen kívül még két kiugró esetről tudni: egy 11 éves gyerek állott kínai tésztát evett, egy 17 éves fiatal vesztét pedig a négynapos spagetti okozta.

A B.cereus veszélyes, mérgező anyagokat tud kiválasztani, melyeket a mikróban való melegítés nem képes eltüntetni. Jobb a több napos köretet kerülni, mégha többnyire hűtőben is volt!

Az ételmérgezés fő kiváltó oka

Science Direct

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!