Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját?

2019. November 22.

Sokan vannak, akik sütés közben nem tudják megállni a nyers tészta „próbáját”, muszáj egy kicsit lecsípni belőle. A kóstolás azonban nem veszélytelen, mutatjuk, miért jobb felhagyni ezzel a szokással.

A legfőbb veszély a tojás

Bár léteznek tojásmentes verziók, a legtöbb tészta egyik fő összetevője a tojás. A nyers tojás szalmonellával fertőződhet, és ezen sajnos az alapos mosás és a héj feltörése sem segít, hiszen így a felületen található baktériumok akár még a tojás belsejébe is bejuthatnak. A szalmonella pedig nem csupán kellemetlen tüneteket okoz, hanem veszélyes is: magas lázzal, hasi görcsökkel és kiszáradással járhat.

A liszt is ludas lehet

A szintén súlyos megbetegedéseket okozó E.coli baktérium jelenlétét a nyers zöldségek, nyers húsok és a nem pasztörizált tej mellett a lisztben is felfedezték. Már kis mennyiség is elegendő a fertőzéshez, a betegség a fentiekhez hasonló gyomorpanaszokkal jár.

Jönnek a közös sütögetések, figyeljünk a gyerekekre!

A legtöbb gyerek imád belenyalni a nyers tésztába, figyeljünk rájuk fokozottan, hiszen az E.coli és a szalmonella a gyerekek szervezetére még nagyobb veszélyt jelent. Tartsuk be továbbá a receptben előírtakat: a megfelelő hőfokon és ideig süssük a süteményt!

Forrás: RD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süteményekre írják magyar költők verseit

Süteményekre írják magyar költők verseit

Az akció az olvasási szokásainkon kíván javítani

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!