Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját?

2019. november 22.

Sokan vannak, akik sütés közben nem tudják megállni a nyers tészta „próbáját”, muszáj egy kicsit lecsípni belőle. A kóstolás azonban nem veszélytelen, mutatjuk, miért jobb felhagyni ezzel a szokással.

A legfőbb veszély a tojás

Bár léteznek tojásmentes verziók, a legtöbb tészta egyik fő összetevője a tojás. A nyers tojás szalmonellával fertőződhet, és ezen sajnos az alapos mosás és a héj feltörése sem segít, hiszen így a felületen található baktériumok akár még a tojás belsejébe is bejuthatnak. A szalmonella pedig nem csupán kellemetlen tüneteket okoz, hanem veszélyes is: magas lázzal, hasi görcsökkel és kiszáradással járhat.

A liszt is ludas lehet

A szintén súlyos megbetegedéseket okozó E.coli baktérium jelenlétét a nyers zöldségek, nyers húsok és a nem pasztörizált tej mellett a lisztben is felfedezték. Már kis mennyiség is elegendő a fertőzéshez, a betegség a fentiekhez hasonló gyomorpanaszokkal jár.

Jönnek a közös sütögetések, figyeljünk a gyerekekre!

A legtöbb gyerek imád belenyalni a nyers tésztába, figyeljünk rájuk fokozottan, hiszen az E.coli és a szalmonella a gyerekek szervezetére még nagyobb veszélyt jelent. Tartsuk be továbbá a receptben előírtakat: a megfelelő hőfokon és ideig süssük a süteményt!

Forrás: RD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süteményekre írják magyar költők verseit

Süteményekre írják magyar költők verseit

Az akció az olvasási szokásainkon kíván javítani
4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kétbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?