Padlizsános zakuszka
Szögezzük le, zakuszkát ezerképpen lehet készíteni. Nem szeretnélek benneteket meggyőzni arról, hogy váltsátok le az ezer éve jól működő családi receptet, viszont ha kíváncsiak vagytok egy igazán finom és harmonikus verzióra, kóstoljátok meg az enyémet! Inkább a padlizsán dominál benne, és ezúttal minimalizáltam a fűszerhasználatot, hogy a zöldségek eredeti íze legyen hangsúlyos.
Hozzávalók
1 nagyobb üveghez- 2 db padlizsán (egyenként kb. 40 dkg)
- 30 dkg kápia paprika
- kb. fél dl olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg paradicsompüré
- ízlés szerint borsikafű
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, körben alaposan megszurkáljuk. Sütőben (ha tehetitek, sütő helyett fasznén felett) puhára sütjük. Tényleg legyen jó puha, mint a cikkben szereplő fotón. Hagyjuk kihűlni, majd kikaparjuk a húsukat. Elkészíthetjük a kápiákkal együtt (ez utóbbiaknak kevesebb idő kell), ezeket megmosva forró sütőbe tesszük, majd forgatva addig sütjük, amíg a héjuk megbarnul. Kivesszük, fóliával letakarjuk, 10-15 percet pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat, illetve eltávolítjuk a csumákat, ereket, magokat.
Egy kevés olajat felhevítünk egy lábasban. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított hagymákat, és lassan megdinszteljük. Hozzáadjuk a padlizsán- és paprikahúst, majd a paradicsompürét. Lassú tűzön összefőzzük, közben még adagolunk hozzá olajat. Sózzuk, borsozzuk, borsikafű is mehet bele ízlés szerint. Végül botmixerrel összetörjük, üvegbe töltjük, és hagyjuk kihűlni.
Kenyérre kenve isteni!