Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtés-krémes szelet

Jöhet egy finom gyümölcsös-vaníliás süti?
2019. augusztus 28.

Lassan belecsapunk az őszi gyümölcsök szezonjába, jöhetnek a lédús szilvák, körték, almák és személyes kedvencem, az áfonya. Most egy olyan sütit mutatok, amit a hagyományos desszertek kedvelői fognak igazán szeretni: puha kevert tésztából, körtéből és keksszel rétegezett vaníliás krémből áll.

Hozzávalók

10-12 szelethez
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • fél dl olaj
  • ¾ dl tej
  • 18 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1/3 tasak sütőpor
  • 4 db körte
  • A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg puha vaj
  • 12-15 dkg porcukor
  • 2 db lapzselatin
  • tetszőleges keksz (zabkeksz vagy háztartási keksz, kb. 18-20 db)
  • kakaópor a díszítéshez

Elkészítés

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a a kétféle cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojássárgájás keverékhez adjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a körtehúst vékony szeletekre vágjuk. Kirakjuk a szeletekkel a sütemény tetejét (sülés közben kissé bele fognak süllyedni a tésztába, de ez nem gond). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.A krémhez 5 dl tejet felforralunk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, a tejhez csorgatjuk, sűrűre főzzük. Lefedjük, hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt krémalapot kikeverjük a puha, felkockázott vajjal és a porcukorral. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. 2-3 evőkanál vízbe tesszük, forráspontig melegítjük, majd a felolvadt zselatint félretesszük hűlni. Ezután a krémhez keverjük.

A krémből egy keveset a tésztára (azaz a körtés rétegre) kenünk, kirakjuk a keksszel. Rákenjük a többi krémet, majd hűtőbe tesszük minimum 4-5 órára. Tálalás előtt meghintjük kakaóporral, és tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Petrezselymes bulgursaláta sárgadinnyével

Petrezselymes bulgursaláta sárgadinnyével

Sós ételekbe is tehetünk dinnyét!
Tojásos zúzapörkölt

Tojásos zúzapörkölt

Tojáspörkölt? Vagy zúzapörkölt? Legyen inkább mindkettő!
Fűszervajas kukorica

Fűszervajas kukorica

Nem telhet el a nyár főtt kukorica nélkül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.