Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ma van a napja ennek a könnyű, habos sütinek, készítsétek el!

Boston Cream Pie - Halloweenre is jó lehet!
2017. október 23.

Ez a könnyű, habos süti Amerika egyik kedvence, sőt Massachusetts állom hivatalos édessége. Története 1855-re nyúlik vissza, ekkor még a piték és a torták között nem volt olyan éles határvonal, mint most. Éppen ezért bár pie-nak, azaz pitének nevezték, igazából inkább tortaként aposztrofálható. Október 23-án pedig emléknapja is van! És hogy hogyan kerülnek a kis tökök a torta tetejére? Hát úgy, hogy hamarosan itt a Halloween, és némi „tökös” vagy éppen „ijesztő” dekorral tökéletes lehet erre az alkalomra is.

 

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg lágy vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 4 nagy tojássárgája
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj
  • tök formájú gumicukrok

Elkészítés

bostoncreampie1

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.

A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliaaromát.

A lisztben elvegyítjük a sütőport és a sót, a tojásos elegyhez szitáljuk, végül óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát kivajazott gyűrűs tortaformába simítjuk (kb. 22 cm átmérőjűbe), és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, letakarjuk alufóliával.

A krémhez felforralunk 4 dl tejet a vaníliamagokkal. A maradék tejet kikeverjük a tojássárgájákkal, a cukorral és a pudingporral. Öntünk hozzá egy kevés meleg tejet, hőkiegyenlítjük, majd az egészet visszacsorgatjuk a lábasba. Kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd letakarva félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.

A pihentetett krémet gébi habverővel alaposan kihabosítjuk. A kihűlt tésztát vízszintesen két részre vágjuk (ha a teteje felpúposodott, szintén levágjuk). Megtöltjük a krémmel úgy, hogy kicsit túllógjon a tésztán.

Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. Simára keverjük, majd a süti tetejére csorgatjuk-kenjük. Mikor megszáradt a csoki, kirakjuk a gumicukrokkal.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.