Túrós kuglóf
A maga egyszerűségében az egyik kedvenc kuglófom. Máz nélkül lehet reggeli, mázzal uzsonna, kakaó vagy tea mellé a gyerekek is szeretni fogják. A tetejére tehettek citromos cukormázat, csorgathattok rá olvasztott csokit, de akár porcukorral is megszórhatjátok, mindenhogyan finom.
Hozzávalók
egy darabhoz- 30 dkg félzsíros túró
- 3 tojás
- 1 biocitrom lereszelt héja
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
Elkészítés
A túrót villával összetörjük, nem szükséges pépesre keverni!
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a citromhéjjal, a kétféle cukorral és a felkockázott puha vajjal.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, majd apránként a tojásos keverékhez adjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába simítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Még langyosan kifordítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután jöhet rá a tetszőleges máz.