Teljes kiőrlésű mákos koszorú
Ha idén a mákos bejglit valami különlegesebbre cserélnéd, próbáld ki ezt a teljes kiőrlésű kalács tésztából készült mákos koszorút.
Hozzávalók
1 koszorúhoz- A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 40 g élesztő
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 dkg eritrit
- 1 db tojás
- 5 dkg puha vaj
- A töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 1,5 dl tej
- 10 dkg eritrit
- 1 db citrom
- 1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és 3 percre lefedjük konyharuhával.
A lisztet összekeverjük a búzasikérrel és az eritrittel, majd a közepébe öntjük az élesztőt. Robotgép dagasztó fejével elkezdjük összekeverni. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük, végül pedig hozzáadjuk a puha vajat is. Egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarjuk egy konyharuhával, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A mákos töltelékhez összekeverjük a mákot a forróra melegített tejjel, az eritrittel és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára helyezzük, átgyúrjuk, majd nyújtófával kinyújtjuk téglalap alakúra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Egy éles kés segítségével kettévágjuk a tekercset. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben összefonjuk, és a két végét összeillesztjük egy koszorúvá.
20 percig a tepsiben pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
A tojássárgáját összekeverjük egy evőkanál vízzel, és megfényezzük vele a tésztát. Ezután az előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben kivehetjük, és újra megkenhetjük a maradék tojással, hogy még fényesebb legyen a végeredmény.