Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőtökös máglyarakás

Klasszikus recept kis csavarral, őszies-télies ízekre hangolva.
2019. november 28.

Szeretem szezonális kedvencekkel feldobni a klasszikus ételeket, így született ez a máglyarakás recept. Nem változtattam sok mindenen, viszont hozzáadtam az egyik legfinomabb télies alapanyagot, a sütőtököt.

Hozzávalók

4 személyre
  • 25 dkg szikkadt kalács
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • 30 dkg sült sütőtökpüré
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 db nagyobb alma
  • 5 dkg kandírozott narancskocka
  • 6 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

A kalácsot felszeleteljük (ne legyenek túl vékonyak a szeletek). A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Félretesszük hűlni. 

Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük a visszahűlt tejes keverékben. A fehérjéket félretesszük. A tojássárgájás tejben alaposan megmártjuk a kalácsszeleteket, majd egy rétegben kirakjuk egy vajjal kikent tepsiben. A maradék tejet egyenletesen rálocsoljuk a kalácsra. Óvatosan lenyomkodjuk, „tömörítjük”, hogy egybefüggő réteget kapjunk.

A péksütis réteget megkenjük a sült sütőtökpürével, megszórjuk fahéjjal, majd rátesszük a meghámozott, vékonyra szeletelt almát. Megszórjuk a narancskockákkal, majd „rápettyezünk” 4 evőkanál lekvárt. 

A tepsit 180 °C-os sütőbe toljuk, kb. 30 percet sütjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a maradék lekvárt. A habot a sütemény tetejére simítjuk, és visszatoljuk a tepsit a sütőbe. Pár percet sütjük, amíg a hab szép színt kap. Langyosan a legfinomabb!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült nokedli tejfölösen, darált hússal

Sült nokedli tejfölösen, darált hússal

Néha a legegyszerűbb étel esik a legjobban…
Serpenyős burgonya kolbásszal és brokkolival

Serpenyős burgonya kolbásszal és brokkolival

Curry fűszerkeverékkel készítve, finom, melengető egytálétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!