Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőtökös máglyarakás

Klasszikus recept kis csavarral, őszies-télies ízekre hangolva.
2019. November 28.

Szeretem szezonális kedvencekkel feldobni a klasszikus ételeket, így született ez a máglyarakás recept. Nem változtattam sok mindenen, viszont hozzáadtam az egyik legfinomabb télies alapanyagot, a sütőtököt.

Hozzávalók

4 személyre
  • 25 dkg szikkadt kalács
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • 30 dkg sült sütőtökpüré
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 db nagyobb alma
  • 5 dkg kandírozott narancskocka
  • 6 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

A kalácsot felszeleteljük (ne legyenek túl vékonyak a szeletek). A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Félretesszük hűlni. 

Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük a visszahűlt tejes keverékben. A fehérjéket félretesszük. A tojássárgájás tejben alaposan megmártjuk a kalácsszeleteket, majd egy rétegben kirakjuk egy vajjal kikent tepsiben. A maradék tejet egyenletesen rálocsoljuk a kalácsra. Óvatosan lenyomkodjuk, „tömörítjük”, hogy egybefüggő réteget kapjunk.

A péksütis réteget megkenjük a sült sütőtökpürével, megszórjuk fahéjjal, majd rátesszük a meghámozott, vékonyra szeletelt almát. Megszórjuk a narancskockákkal, majd „rápettyezünk” 4 evőkanál lekvárt. 

A tepsit 180 °C-os sütőbe toljuk, kb. 30 percet sütjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a maradék lekvárt. A habot a sütemény tetejére simítjuk, és visszatoljuk a tepsit a sütőbe. Pár percet sütjük, amíg a hab szép színt kap. Langyosan a legfinomabb!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült nokedli tejfölösen, darált hússal

Sült nokedli tejfölösen, darált hússal

Néha a legegyszerűbb étel esik a legjobban…
Serpenyős burgonya kolbásszal és brokkolival

Serpenyős burgonya kolbásszal és brokkolival

Curry fűszerkeverékkel készítve, finom, melengető egytálétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!