Tejes pite eperszósszal
A tejes pite végigkíséri a nyarakat, hiszen mindig az épp piacra kerülő gyümölcsökből készítem. A gyümölcsöket hol a tésztába keverem, hol szószt készítek belőlük, ahogy ezúttal is.
Hozzávalók
4 személyre- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 1 dl cukrozatlan habtejszín
- 10 dkg liszt
- 20 dkg eper
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és az egyik tasak vaníliás cukorral. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, habverővel beledolgozzuk a lisztet. Híg állagú masszát fogunk kapni. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A tejes pite nem fújódik fel magasra, lapos marad. Mivel híg a tészta, vastagságtól függően akár 45-55 perces sütési idővel is lehet számolni. Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő 2. felében nyugodtan letakarhatjuk alufóliával. Az elkészült pitét a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
Tálalás előtt az epret megmossuk, kicsumázzuk, a másik tasak vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral leturmixoljuk. A pite mellé tálaljuk.