Sárgarépás rizottó
Ennek a rizottónak a színe és az íze is igazán tavaszias. Az egyik kedvenc verzióm!
Hozzávalók
4 személyre- 35 dkg sárgarépa
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 1,2 l zöldség alaplé
- 8 dkg vaj
- 1 marék reszelt parmezán
- sült kolbász a tálaláshoz
- snidling a díszítéshez
Elkészítés
A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd késes aprítóban összetörjük. (Lehet teljesen pépes, de ízlés szerint maradhat egy kicsit darabos is.)
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál alaplével. Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst.
Amikor a rizs már megpuhult, az utolsó adag alaplével együtt a répát is hozzáadjuk. Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. Sült kolbásszal (vagy grillsajttal) tálaljuk, finomra aprított snidlinggel díszítjük.