Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sárgarépás rizottó

Tálald sült kolbásszal vagy grillsajttal!
2020. March 11.

Ennek a rizottónak a színe és az íze is igazán tavaszias. Az egyik kedvenc verzióm!

Hozzávalók

4 személyre
  • 35 dkg sárgarépa

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg rizottó rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 1,2 l zöldség alaplé
  • 8 dkg vaj
  • 1 marék reszelt parmezán
  • sült kolbász a tálaláshoz
  • snidling a díszítéshez

Elkészítés

 

A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd késes aprítóban összetörjük. (Lehet teljesen pépes, de ízlés szerint maradhat egy kicsit darabos is.) 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál alaplével. Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst.

Amikor a rizs már megpuhult, az utolsó adag alaplével együtt a répát is hozzáadjuk. Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. Sült kolbásszal (vagy grillsajttal) tálaljuk, finomra aprított snidlinggel díszítjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Húsok mellé köret vagy könnyű vacsora? Ahogy szeretnéd.
Sárgaborsó-főzelék – másképp

Sárgaborsó-főzelék – másképp

Ropogós sonkafeltéttel tálalva.
Sült répás, langyos rizssaláta

Sült répás, langyos rizssaláta

Ha még nem kóstoltad sütve, fűszeresen a répát, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!