Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hideg eperkrémleves bazsalikomos túrógombóccal

A legfinomabb előétel az év első grillpartyjára.
2020. May 2.

Ez itt a tuti grillparty előétel! Pofon egyszerű, előre el lehet készíteni, és ha megérkeztek a vendégek, csak tálalni kell. Az eperleves hűsítő és könnyed, a túrógombóc kellemesen telít, a bazsalikom pedig hozzáadja azt a bizonyos pluszt.

Hozzávalók

4 fő részére
  • A leveshez:
  • 1 kg eper
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • A túrógombóchoz:
  • 25 dkg túró
  • fél bögre búzadara
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 púpozott teáskanálnyi friss és aprított bazsalikom

Elkészítés

 

Először a túrógombóc hozzávalóit állítom hadrendbe. Egy tálba beleteszem a túrót és áttöröm, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Ráütöm a tojásokat, hozzáadom a búzadarát, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és az aprított bazsalikomot. Alaposan átkeverem, és letakarva félreteszem pihenni, hogy a búzadara kezdje el felvenni a nedvességet.

Most megmosom az epret, leszedem a csumáját, a gyümölcsöt beleteszem a turmixgépbe. Hozzáadom a natúr joghurtot, a habtejszínt és a porcukrot, ha nem elég édes. Összeturmixolom, majd lefedve beteszem a hűtőbe tálalásig.

Ha már a túrógombóc alapom legalább fél órát pihent, felteszek egy nagyobb lábosba vizet forralni. Amikor már lobogva forr, sózom. Most a masszából nedves kézzel apróbb, kb. diónyi gombócokat formázok, és beleteszem egymás után a forró vízbe. Miután feljöttek a víz felszínére, pár percet főzöm még, majd kiszedem és lecsöpögtetem. Mivel kisebbek a szokásosnál ezek a túrógombócok, nem kell sokáig főzni. Ha kihűlt, lefedem, hogy ne száradjanak ki.

Már csak a tálalás van hátra. 4 tálat kikészítek, öntök bele a hideg levesből, hozzáadok néhány darab túrógombócot, friss eperrel és bazsalikommal díszítem.

Jó étvágyat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kefiröntetes gyümölcspite

Kefiröntetes gyümölcspite

Gócs Ágnes pitéjéből bármikor szívesen elfogadnánk egy szelettel.
Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Gluténmentesen is bundázhatsz, Gócs Ági megmutatja, hogyan.
Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Vendégblogger sorozat – 3. rész

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!