Hideg eperkrémleves bazsalikomos túrógombóccal
Ez itt a tuti grillparty előétel! Pofon egyszerű, előre el lehet készíteni, és ha megérkeztek a vendégek, csak tálalni kell. Az eperleves hűsítő és könnyed, a túrógombóc kellemesen telít, a bazsalikom pedig hozzáadja azt a bizonyos pluszt.
Hozzávalók
4 fő részére- A leveshez:
- 1 kg eper
- 3 dl natúr joghurt
- 2,5 dl habtejszín
- 2-3 evőkanál porcukor
- A túrógombóchoz:
- 25 dkg túró
- fél bögre búzadara
- 2 db tojás
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- 1 púpozott teáskanálnyi friss és aprított bazsalikom
Elkészítés
Először a túrógombóc hozzávalóit állítom hadrendbe. Egy tálba beleteszem a túrót és áttöröm, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Ráütöm a tojásokat, hozzáadom a búzadarát, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és az aprított bazsalikomot. Alaposan átkeverem, és letakarva félreteszem pihenni, hogy a búzadara kezdje el felvenni a nedvességet.
Most megmosom az epret, leszedem a csumáját, a gyümölcsöt beleteszem a turmixgépbe. Hozzáadom a natúr joghurtot, a habtejszínt és a porcukrot, ha nem elég édes. Összeturmixolom, majd lefedve beteszem a hűtőbe tálalásig.
Ha már a túrógombóc alapom legalább fél órát pihent, felteszek egy nagyobb lábosba vizet forralni. Amikor már lobogva forr, sózom. Most a masszából nedves kézzel apróbb, kb. diónyi gombócokat formázok, és beleteszem egymás után a forró vízbe. Miután feljöttek a víz felszínére, pár percet főzöm még, majd kiszedem és lecsöpögtetem. Mivel kisebbek a szokásosnál ezek a túrógombócok, nem kell sokáig főzni. Ha kihűlt, lefedem, hogy ne száradjanak ki.
Már csak a tálalás van hátra. 4 tálat kikészítek, öntök bele a hideg levesből, hozzáadok néhány darab túrógombócot, friss eperrel és bazsalikommal díszítem.
Jó étvágyat!