3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos
Hozzávalók
- Lásd a recepteknél.
Elkészítés
A nagy nyári melegben háromféle húsételt tudok megenni – szinte – bármikor: a grillezett mindenfélét (igen, tényleg mindenfélét, a faszén finom ízét ki kell használni nyáron), a halakat, rákokat és tenger gyümölcseit, és persze a szaftos tepsis csirkét. Néha elég egy paradicsom- vagy uborkasaláta, de azért legtöbbször a köretnek is szentelek időt. Mutatom a kedvenceimet.
Gyöngyhagymás tésztasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg fusilli
só
30 dkg tejföl
10 dkg majonéz
őrölt fekete bors
1 marék gyöngyhagyma (savanyúság)
1 kígyóuborka
15 dkg koktélparadicsom
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután nincs más dolgunk, mint összekeverni a tejföllel és a majonézzel, sózni, borsozni, valamint beleforgatni a lecsepegtetett gyöngyhagymát, a felcikkezett kígyóuborkát és a felezett koktélparadicsomokat.
Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Citromos-kacsazsíros újkrumpli
Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz):
80 dkg újkrumpli/parázskrumpli
só
3 evőkanál kacsazsír
4 ág kakukkfű
fél biocitrom lereszelt héja és egy kevés citromlé
őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyemzöld
A krumplik héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük. Bő, enyhén sós vízben megfőzzük (ne főzzük túl puhára a burgonyát, mert még pirítani is fogjuk).
Egy serpenyőben megolvasztjuk a kacsazsírt, rátesszük a kakukkfű ágakat és a megszárított krumplikat, rázogatva megpirítjuk. Közben hozzáadjuk a citrom héját és levét, sózzuk, borsozzuk. Végül kiszedjük a serpenyőből a kakukkfüvet.
A petrezselymet leszárazzuk, finomra aprítjuk, és a burgonyához keverjük. Melegen tálaljuk.
Tojáskrémes töltött paradicsom
Hozzávalók (6 darabhoz):
4 db keményre főtt, kihűlt tojás
5 dkg krémesebb feta sajt
kevés só, ha szükséges
kb. 2-3 evőkanál tejföl
2 szál újhagyma fehér része
6 paradicsom
A tojásokat keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a fetát, ha szükséges, megsózzuk, majd beletesszük a tejfölt is. Villával összetörjük annyira, hogy krémes, de kissé darabos maradjon. Végül hozzáforgatjuk a felaprított újhagymát.
A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, magos részüket kanállal kiszedjük. Betöltjük a tojáskrémet, visszahelyezzük a kalapokat, és tálalásig hűtőbe tesszük.