Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos

Grilleztek vagy egy jó sült csirkét készítetek ebédre? Az sem mindegy, mivel tálaljátok, válogassatok Zita szuper köretei közül!
2019. June 19.

Hozzávalók

  • Lásd a recepteknél.

Elkészítés

A nagy nyári melegben háromféle húsételt tudok megenni – szinte – bármikor: a grillezett mindenfélét (igen, tényleg mindenfélét, a faszén finom ízét ki kell használni nyáron), a halakat, rákokat és tenger gyümölcseit, és persze a szaftos tepsis csirkét. Néha elég egy paradicsom- vagy uborkasaláta, de azért legtöbbször a köretnek is szentelek időt. Mutatom a kedvenceimet.

 

Gyöngyhagymás tésztasaláta

Hozzávalók (4 adaghoz):

30 dkg fusilli

30 dkg tejföl

10 dkg majonéz

őrölt fekete bors

1 marék gyöngyhagyma (savanyúság)

1 kígyóuborka

15 dkg koktélparadicsom

 

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután nincs más dolgunk, mint összekeverni a tejföllel és a majonézzel, sózni, borsozni, valamint beleforgatni a lecsepegtetett gyöngyhagymát, a felcikkezett kígyóuborkát és a felezett koktélparadicsomokat.

Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Citromos-kacsazsíros újkrumpli

Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz):

80 dkg újkrumpli/parázskrumpli

3 evőkanál kacsazsír

4 ág kakukkfű

fél biocitrom lereszelt héja és egy kevés citromlé

őrölt fekete bors

1 csokor petrezselyemzöld

 

A krumplik héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük. Bő, enyhén sós vízben megfőzzük (ne főzzük túl puhára a burgonyát, mert még pirítani is fogjuk).

Egy serpenyőben megolvasztjuk a kacsazsírt, rátesszük a kakukkfű ágakat és a megszárított krumplikat, rázogatva megpirítjuk. Közben hozzáadjuk a citrom héját és levét, sózzuk, borsozzuk. Végül kiszedjük a serpenyőből a kakukkfüvet.

A petrezselymet leszárazzuk, finomra aprítjuk, és a burgonyához keverjük. Melegen tálaljuk.

 

Tojáskrémes töltött paradicsom

Hozzávalók (6 darabhoz):

4 db keményre főtt, kihűlt tojás

5 dkg krémesebb feta sajt

kevés só, ha szükséges

kb. 2-3 evőkanál tejföl

2 szál újhagyma fehér része

6 paradicsom

 

A tojásokat keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a fetát, ha szükséges, megsózzuk, majd beletesszük a tejfölt is. Villával összetörjük annyira, hogy krémes, de kissé darabos maradjon. Végül hozzáforgatjuk a felaprított újhagymát.

A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, magos részüket kanállal kiszedjük. Betöltjük a tojáskrémet, visszahelyezzük a kalapokat, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ricottás-joghurtos pite piros gyümölcsökkel

Egy falat nyár sok-sok ribizlivel, málnával, krémes ricottával és görög joghurttal.

Gombás-spenótos óriás kagylótészta

Húsmentes, könnyű ebéd, de ha szeretnétek, egy kis csíkozott sonka sem fogja elrontani.

Wokos karaj sült bordás kellel

Pak choi, azaz bordás kel, egy falat Ázsia a tányéron.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!