Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Zabpehely zab nélkül? Új őrület terjed a TikTokon

2021. május 13.

Az utóbbi időszakban a közösségi médiafelületek közül a TikTok lett az a platform, amelyen a gasztronómiai újdonságok viharsebesen terjedni kezdenek. Az egyik ilyen felkapott trend a „nature’s cereal”, amit magyarra úgy fordíthatunk: „a természet zabpelyhe”. 

 

Miről is van szó pontosan?

A trend lényege az, hogy a (reggeli) zabpelyhünket, zabkásánkat zab helyett különböző gyümölcsökből készítjük el, az elsőként felbukkant recept gránátalmamagot, szedret és áfonyát tartalmaz kókuszvízzel felöntve. Az időközben megjelent variánsokba aztán került eper és jégkocka is, de van, aki mentát tesz bele, és olyan is akad, aki a kókuszvizet zabtejjel, ananász- vagy narancslével helyettesíti.

 

Egészséges?

Az eredeti recept szerint elkészítve egy adag 150 kalóriát, 7,5 g rostot, 36 g szénhidrátot, egy kevés fehérjét és zsírt, valamint 21 g cukrot tartalmaz. Tehát magas a rosttartalma, és emellett gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban, hála a felhasznált gyümölcsöknek. A rostok fogyasztásának fontosságát nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hiszen a rostdús étrenddel jobb lesz az emésztésünk, és kevesebb kalória elfogyasztásával is jól fogunk lakni. Ez pedig a fogyást, valamint súlyunk megtartását egyaránt támogatja. A kókuszvíz maga is hasznos forrása az elektroliteknek és ásványi anyagoknak, tehát nemcsak hidratál, hanem egyébként is nagyon egészséges.

 

Teljes étkezésnek számít?

Bár nagyon egészséges, tudni kell, hogy alacsony a kalóriatartalma, illetve nem tartalmaz zsírt és fehérjéket, pedig ezekre a szervezetünknek szintén szüksége van. Ennek fényében inkább tekinthetjük egészségtudatos snacknek, mintsem önmagában is kiegyensúlyozott reggelinek.

 

Forrás: the healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Fő a változatosság: a zabkását sütve is elkészítheted, mutatjuk, hogyan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.